Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zemětřesení na obvodu. ANO, Piráti a PRO Plzeň nečekaně odvolali radní za STAN i její kolegy z komisí a výboru

Konec koalice na prvním plzeňském obvodu! Zástupci ANO, PRO Plzeň a Pirátů si nečekaně prosadili odvolání radní Zuzany Buriánové za STAN i dalších několika jejích kolegů z komisí a výboru. Podle ní je nahradili příbuzní některých členů z vedení radnice. Buriánová uvádí, že se nedozvěděla žádné pádné důvody, proč musela pozici opustit. A došlo i k porušení koaliční smlouvy. Důvodem k jejímu odvolání je „názorová neshoda“. Složení na Jedničce dosud kopírovalo magistrát, kde jsou v koalici ANO, PRO Plzeň, Piráti i STAN.

Působení Starostů a nezávislých ve vedení prvního plzeňského obvodu je u konce. Někdejší kolegové z koalice totiž odvolali Zuzanu Buriánovou z pozice radní. „Na zastupitelstvu nebyl přednesen žádný pádný důvod proč se tak stalo, co udělala naše radní Zuzana Buriánová tak špatně, aby musela být odejita. My tak přecházíme do opozice, kde se budeme snažit být i nadále aktivní a pomáhat rozvoji 1. plzeňského obvodu," okomentoval situaci předseda STAN Plzeň Ladislav Nový.

Kontroverzní obdivovatel Stalina a Putina odmítl výzvu k rezignaci na mandát zastupitele plzeňského obvodu. Vzkázal to z Ruska

Zarputilým, až fanatickým obdivovatelem Stalina i Putina je Jakub Zieba, který se stal loni zastupitelem za SPD v plzeňském městském obvodu MO Plzeň 1. Třiadvacetiletého obdivovatele všeho ruského, který aktuálně studuje v Rusku, teď vyzvali...

 

Jako jediný argument byly podle Buriánové "obecné názorové neshody". „Stejně tak rozprava k bodu mého odvolání byla ukončena bez řádného zdůvodnění,“ sdělila Zuzana Buriánová ve svém prohlášení. A nebyla jediná, kdo se podivoval nad nestandardním postupem. „Já si myslím, že je to tak závažný problém, že bychom si zasloužili vysvětlení. V důvodové zprávě není vůbec nic,“ sdělila na jednání zastupitestva bývalá starostka Helena Řežábová (ODS).  

Jsem v zastupitelstvu 14 let, ale tohle jsem ještě nezažila,“ podotkla také Ilona Jehličková (TOP 09). „Připomíná mi to politické čistky s oponenty, kteří s vámi nesouhlasí. Opravdu to takto chcete? Opravdu se mi to nelíbí a nejsem určitě jediný. Jsme tady pro občany a ne pro vaše politické zájmy,“ vzkázal vedení radnice Jan Peterka (navržen SPD). „Za celé vedení bych řekla, že se jedná o dlouhodobější názorovou neshodu v rámci koalice,“ reagovala stručně starostka Ivana Bubeníčková (ANO). 

„Politické subjekty, které navrhují odvolání paní kolegyně Buriánové, se rozhodly, že nechtějí být v koalici s politickým hnutím STAN. Nehledejte za tím žádné jiné vysvětlení, jestli ho tam hledáte, tak si vymýšlíte," prohlásil na jednání místostarota Jiří Uhlík (PRO Plzeň). K podrobnostem nebyl sdílný on, ani jeho koaliční kolegové. „Nezlobte se, ale já vám k tomu nic řikat nebudu," řekl Uhlík naší redakci. „Na některé věci nepanovaly názorové shody. Nechceme to víc rozpitvávat. Nepřijde nám důstojné si to pinkat přes média,“ sdělil Plzeňské Drbně místostarosta Jiří Rezek (Piráti). 

„Vedení obvodu jsem upozornila, že mým odvoláním porušují koaliční smlouvu, která jasně stanovuje postup při řešení konfliktních situací uvnitř rady,“ pokračuje Buriánová. Také podotkla, že se den před zastupitelstvem s kolegy dozvěděla, že mohou v koalici setrvat za podmínky, že se vzdá svého mandátu zastupitelky a přepustí ho dalšímu v pořadí na jejich kandidátce.

„Bylo to úsměvné a zároveň smutné představení."

„Naše oblastní organizace tento návrh jednoznačně odmítla s tím, že zasahuje do naší personální politiky a popírá vůli voličů. Pokud mi bylo něco v rámci Rady městského obvodu vytýkáno, jednalo se o malichernosti, které nemohou ovlivnit koaliční spolupráci. Přesto jsem byla v přímém rozporu s koaliční smlouvou odvolána,“ zdůraznila dnes už bývalá radní.

Trochu paradoxní situace nastala ve chvíli, kdy se dočkala poděkování starostky za svou dosavadní práci. „I deklarace nově zvoleného radního Martina Holzmana (Piráti), že chce pokračovat v mých vizích v oblasti školství a sociálních tématech, mě potěšilo. Tím méně potom ale dává smysl mé odvolání. O tom, jak byla celá tato akce komunikována s ostatními, svědčí fakt, že se kandidát na nového radního o své volbě dozvěděl až během zastupitelstva,“ rýpla si.

Kromě ní se odvolání týkalo i některých zástupců z komisí a výboru za STAN. „Mrzí mě, že naši nadšení a kompetentní členové nemohou dál vykonávat práci pro obvod a jeho občany. Nahradili je, mimo jiné, příbuzní některých členů vedení obvodu,“ upozornila. „Samotné zastupitelstvo bylo spíše úsměvným a zároveň smutným představením, kdy byla snaha utnout jakoukoliv diskuzi a nebyly zodpovězeny dotazy na nestandardní přerozdělení dotací v sociální a kulturní oblasti, kde byla omezena poradní pravomoc Komise pro školství, kulturu a občanské a sociální záležitosti,“ uzavřela Buránová. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městský obvod Plzeň 1 + STAN Plzeň

Štítky MO Plzeň 1, odvolání radní, koaliční smlouva, porušení koaliční smlouvy, ANO, Piráti, PRO Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemětřesení na obvodu. ANO, Piráti a PRO Plzeň nečekaně odvolali radní za STAN i její kolegy z komisí a výboru  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.