Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kontroverzní obdivovatel Stalina a Putina odmítl výzvu k rezignaci na mandát zastupitele plzeňského obvodu. Vzkázal to z Ruska

Zarputilým, až fanatickým obdivovatelem Stalina i Putina je Jakub Zieba, který se stal loni zastupitelem za SPD v plzeňském městském obvodu MO Plzeň 1. Třiadvacetiletého obdivovatele všeho ruského, který aktuálně studuje v Rusku, teď vyzvali zastupitelé z TOP 09 na jednání zastupitelstva k rezignaci na mandát. Zieba, který sledoval jednání distančně on-line z Ruska, to rezolutně odmítl.

Zieba například uvedl, že se během svého působení v Plzni zaměří na problém s parkováním. Dále ale hovoří o tématech, která do komunální politiky zrovna nepatří. Hovoří například nutnost vystoupení ČR z EU a NATO i o tom, že by mělo Česko budovat přítelské vztajy s Ruskem. Také uvedl, že nepodporuje "žádné nenormálnosti typu LGBT ."

„Ctíme výsledek voleb a rozdělení mandátů jednotlivým kandidujícím subjektům, považujeme však za nepřijatelné, aby kterýkoliv zastupitel kolaboroval s nepřátelskou mocí. Postoje a vystupování Jakuba Zieby jsou plivnutím do tváře všem obětem ruské agrese vůči Ukrajině. K tomu jsme nemohli mlčet. Jak v následné debatě ukázali zástupci SPD, názory zpochybňující zahraničně politickou orientaci našeho státu, jsou mezi nimi více než rozšířené. TOP 09 bude vždy hájit principy svobody, demokracie a ochrany lidských práv,“ shodují se zastupitelé TOP 09 Ilona Jehličková a Martin Leška, kteří vyzvali Ziebu, aby rezignoval na svůj mandát.

Zastupitel Zieba složil slib 7. prosince 2022, do zastupitelstva prvního plzeňského obvodu se dostal poté, co rezignoval jeho kolega, a to jako nestraník za SPD. V současné době Zieba studuje cestovní ruch na Volgogradské státní univerzitě a Rusko označuje jako jeho domov. Původně tvrdil, že na jednání městského zastupitelstva bude pravidelně z Ruska cestovat. Teď ale připustil, že bude využívat on-line připojení. Trnem v oku je pro mnohé svým vystupováním na sociálních sítích, kde vychvaluje Rusko a obdivně píše o Putinovi, a to i po ruské invazi na Ukrajinu. Naposledy na sociálních sítích nadšeně popisoval atmosféru z Volgogradu, kde Rusové 2. února slavili osmdesátileté výročí vítězství ve Stalingradské bitvě.

Poprvé se od kontroverzních výroků zastupitele Jakuba Zieby distancovalo vedení prvního plzeňského obvodu už loni v prosinci. „Pan Zieba právoplatně složil slib zastupitele. S jeho výroky na sociálních sítích, na která nyní upozornila média, nesouhlasíme,“ uvedla tehdy v oficiálním prohlášení pro média starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO). Proti jeho setrvání už tehdy nejhlasitěji vystupovali také zastupitelé z TOP 09.

Na výzvu k rezignaci na mandát zastupitele reagoval Zieba slovy, že jde o soukromý názor zastupitelů a dodal, že určitě nebude rezignovat. Využít chce pro další jednání zastupitelstva upravený jednací řád, který v době koronavirové pandemie umožnil on-line účast na jednáních. Někteří zastupitelé proto teď volají po úpravě jednacího řádu do jeho původní podoby.

„Každý zastupitel by si měl udělat čas a přijít na schůzi zastupitelstva. Pana Ziebu bych tady příště ráda potkala osobně,“ konstatovala bývalá starostka obvodu Helena Řežábová (ODS). Ráda by vyvolala diskusi na téma změny jednacího řádu zastupitelstva, aby byla distanční účast možná jen v případě nemoci. Úpravu jednacího řádu zastupitelstva znemožňující distanční účast odmítl nejen samotný Zieba, ale i další zastupitel za SPD.

Kontroverzní zastupitel Jakub Zieba dokonce bojuje za vznik Stalinova muzea. „Ač nejsem občanem Ruska, považuji se za ruského vlastence a cítím angažmá v ruském světě. Rusko se stalo mým novým domovem! Jsem zastáncem koncepce ruského světa. Dnes podporuji našeho prezidenta Vladimira Putina – na světě není lepšího prezidenta. Zároveň se mi líbí Stalinova činnost. Je škoda, že v Rusku není moderní a hodnotné muzeum, které by se věnovalo jeho osobnosti. Proto jsem se rozhodl vytvořit Stalinovu Muzeo-galerii. Stalin je pro mě symbolem spravedlnosti a vlastenectví, mocného rozvoje země, Velkého Vítězství a obecně nejlepší politické a veřejné osobnosti a vůdce celého 20. století,“ pěje Zieba ódy na profilu věnovaném vzniku muzea.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Jakub Zieba

Štítky Jakub Zieba, zastupitel za SPD, obdivovatel Stalina, zastupitelstvo MO Plzeň 1, jednání zastupitelstva, výzva k rezignaci, rezignace na mandát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Brodský

Takovejch košťat je plný SPD Ať tam zůstane v té zemi zaslíbené.

Neděle, 5. února 2023, 17:51Odpovědět

Kontroverzní obdivovatel Stalina a Putina odmítl výzvu k rezignaci na mandát zastupitele plzeňského obvodu. Vzkázal to z Ruska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.