Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Stovka policistů bude sloužit v nové speciální pořádkové jednotce, její výhodou je okamžitá akceschopnost

Teprve pátá speciální pořádková jednotka v České republice začne od ledna působit v Plzeňském kraji. Sloužit v ní bude zhruba stovka policistů. K dispozici budou 24 hodin denně. Pomáhat budou při pátrání po pohřešovaných osobách, dohlížet budou také na sportovní utkání nebo na klidný průběh demonstrací.

V ČR jsou zatím speciální pořádkové jednotky v Praze, Ústí nad Labem, Brně a Frýdku-Místku. Plzeňská pořádková jednotka má 180 policistů, stovka z nich přejde do speciální jednotky.

„Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje bude zajišťovat akceschopnost policistů 24 hodin každý den v týdnu, což je její hlavní výhodou oproti stávající krajské pořádkové jednotce,“ uvedl krajský policejní ředitel Jaroslav Vild. Podle jeho slov bude jednotka velmi flexibilní a profesionalizovaná. „Policisté z této jednotky budou ale posilovat i běžný výkon služby tam, kde to bude vzhledem ke konkrétní situaci nejvíce zapotřebí. Počítáme i s její výpomocí kolegům z jiných krajských ředitelství Policie ČR, kdy navážeme na dosavadní součinnost naší krajské pořádkové jednotky s jinými policejními útvary,“ pokračuje Vild.

Vzniku nové speciální pořádkové jednotky předcházely roční přípravy a nevyžádaly si vznik žádných nových tabulkových míst. „V krajské pořádkové jednotce slouží policisté, kteří vykonávají svou službu primárně na jiných organizačních článcích – jedná se zejména o policisty z obvodních oddělení nebo kolegy z oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň,“ popisuje policejní mluvčí Pavla Burešová. V případě potřeby bylo nutné tyto policisty povolat do služby, čímž ale vznikla časová prodleva. Další komplikace zahrnovala nutná administrativa. Vznikem nové jednotky tyto starosti odpadají.

Jednotka disponuje rovněž i speciálním vozovým parkem, ve kterém je například obrněný transportér s radlicí k likvidaci překážek a zátaras. Rovněž využívají vodní dělo. Nechybí ani další speciální vozidla, kamerový systém a záznamová zařízení, jako třeba osobní kamera pro každého člena jednotky.

První speciální pořádková jednotka vznikla v ČR v roce 1995. Jde o útvar, který poskytuje profesionálně vycvičené a vybavené policisty. Jejich hlavními úkoly je ochrana bezpečnosti osob, majetku a zajišťování veřejného pořádku. Policisté z této jednotky se nasazují také v případě mimořádných událostí, živelných pohrom, dohlíží na sportovní utkání, demonstrace nebo pomáhají při pátrání po osobách. Policisté z této jednotky se označují taktéž jako těžkooděnci.

Každý člen speciální pořádkové jednotky musí projít psychotesty a být ve špičkové fyzické kondici. Výběrovým řízením projde jen 20 procent uchazečů. Jejich výběr trvá až tři měsíce. Poté je čeká další náročný výcvik.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, speciální pořádková jednotka, těžkooděnci, bezpečnost, Jaroslav Vild

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka policistů bude sloužit v nové speciální pořádkové jednotce, její výhodou je okamžitá akceschopnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.