Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Veřejnosti se mimořádně otevřou hangáry na letišti v Líních, možná naposledy

O osudu záložního armádního letiště v Líních u Plzně stále není rozhodnuto. Jestliže na místě vyroste obří továrna na výrobu baterií do elektromobilů, unikátní dráha zmizí. Spolu s ní bude muset nové zázemí hledat i řada pilotů, muzeum nebo letecké školy. Veřejnosti tak chtějí mimořádně na začátku února zpřístupnit své hangáry, než se bude definitivně jasno, zda letiště zůstane nebo nikoli.

Letiště Líně má jako jediné v Plzeňském kraji zpevněnou přistávací dráhu, což umožňuje jeho celoroční provoz. Jen loni tam evidovali bezmála 20 tisíc pohybů letadel. Ve srovnání s podobnými letišti jsou Líně na pátém místě, co do počtu vzletů a přistání.

Otevřeme Hangár 3, kde sídlí letecké muzeum a připravíme na plochu další naše neokoukaná letadla. Zveme lidi, aby se přišli podívat. Vychází to na sobotu 4. února. Vzhledem k možnému harmonogramu likvidace letiště to pořádáme takto brzy, ale doufáme, že nám bude přát počasí a lidé dorazí,“ popisuje zástupce leteckých škol z Líní Michal Švihla.

Zároveň s touto akcí mohou lidé vyjádřit i svůj nesouhlas s likvidací letiště. Setkání je naplánované od 14:00. Samotný hangár bude veřejnosti otevřený už od 12:30. Piloty podporuje také Český svaz letectví, který uspořádal už dvě protestní setkání. První bylo přímo na letišti v Líních, kam dorazily stovky lidí, hojná účast byla také na protestu v Plzni. Tentokrát se 11. února uskuteční další demonstrace v Praze na letišti Ruzyně, přímo naproti Úřadu pro civilní letectví.

„Už dvakrát jsme se sešli v solidním počtu, ale hlavně s důležitými argumenty od všech zúčastněných odborníků z oblasti bezpečnosti, ekonomiky a práva, abychom dali vládě jasně najevo, že nemá ani náznak morální kompetence na to likvidovat to, co nevybudovala. Už dvakrát jsme dali odpovědným členům v resortech šanci, aby s vedením Českého svazu letectví jednali jako se slušnými lidmi,“ uvedl  předseda svazu Václav Vašek, který patří mezi nejslavnější české piloty letounů MiG-29 a mnohými je považovaný za legendu československého stíhacího letectva.

Dočkají se piloti náhrady?

Na začátku měsíce jednal ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se starosty z obcí v blízkosti letiště. Obce, které vlastní na letišti dvě pětiny pozemků, požadují výrazné zmenšení průmyslové zóny. „Jsme na nejlepší cestě k tomu, abychom si prosadili náš hlavní strategický cíl za obce, a to je výrazné zmenšení průmyslové zóny, minimálně zmenšení o zelené plochy, o pole a lesy, to by se nám mohlo podařit," uvedl po jednání starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Ministr na jednání také potvrdil, že vláda zvažuje několik možností, kam by se mohli zástupci aeroklubů a leteckých škol přesunout. Piloti ale namítají, že takto unikátní letiště nikde v okolí není a postavit nové je naprosto nereálné. Náhradní hangár by dle nich musel být aspoň 30 metrů široký a půl kilometrů dlouhý. Naopak argumentují, že lze najít řešení, aby případná továrna existovala v symbióze spolu s letištěm. Naráží tak na vyjádření člena představenstva Škody Auto Martina Jahna, který prohlásil, že se letiště neslučuje s provozem továrny.

„Uvažovali jsme o celé řadě letišť, která v současné době v perimetru Plzeňského kraje jsou využívaná. Probíhá základní analýza toho, která z nich a jaké plochy by mohly posloužit," řekl ministr. Analýzy podle něj řeší podmínky, dopravní dostupnost i případné nutné následné investice do úpravy plochy alternativních letišť. Jmenovat je nechtěl.

Podle našich informací se hovoří například o záložní dráze ve Lhotě. Tato dráha je dlouhá zhruba 1,4 kilometru a na šířku má 20 metrů. Jedná se ale jen i vzletovou dráhu. Bylo by tedy nutné do plochy hodně investovat a dráhu pootočit, aby nesměřovala na nedalekou Valchu. Do toho by bylo nutné vybudovat pojízdnou dráhu, stojánky, hangáry a administrativní budovu s řídící věží.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Letiště Líně, gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, protest, piloti, Václav Vašek, Český svaz letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnosti se mimořádně otevřou hangáry na letišti v Líních, možná naposledy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.