Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stovky lidí vyjádřily svůj nesouhlas s rušením letiště v Líních, rozhodnutí Volkswagenu je stále nejisté

Nerušte unikátní letiště v Líních! Tak zní jednoduchý vzkaz, který mají piloti a příznivci aviatiky směrem k vládě. Odhadem tři stovky lidí přišly dnes na plzeňské náměstí T. G. Masaryka vyjádřit svůj nesouhlas se stavbou továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kvůli které by mělo zaniknout záložní armádní letiště. Akci svolal Český svaz letectví.

Letiště Líně má jako jediné v Plzeňském kraji zpevněnou přistávací dráhu, což umožňuje jeho celoroční provoz. Jen loni tam evidovali bezmála 20 tisíc pohybů letadel. Ve srovnání s podobnými letišti jsou Líně na pátém místě, co do počtu vzletů a přistání. Fungují tam letecké školy a letecká záchranná služba. V hangárech na letišti je 70 letadel, která by se podle záměru vlády měla přemístit jinam.

Fungující letiště by podle vlády mohlo ustoupit stavbě továrny Volkswagenu za 120 miliard. Organizátoři demonstrace uvádějí, že jde o nezodpovědný záměr kabinetu zlikvidovat významné letiště v cizím zájmu.

„Letiště Líně reprezentuje pro celý region na západ od Prahy významnou ekonomickou a bezpečnostní lokalitu,“ upozorňuje předseda Českého svazu letectví Václav Vašek, který patří mezi nejslavnější české piloty letounů MiG-29 a mnohými je považovaný za legendu československého stíhacího letectva.

Koncern Volkswagen se měl do konce letošního roku vyjádřit, zda zvolí Líně, nebo lokality v Polsku, Slovensku, či Maďarsku. Tento týden ale oznámil, že rozhodnutí o tom, kde továrnu postaví, odkládá o několik měsíců. Vinou současné energetické krize není podle firmy třeba jednat okamžitě.

Koncern Volkswagen o měsíce odkládá rozhodnutí o možné stavbě obří továrny na baterie nedaleko od Plzně

Automobilový koncern Volkswagen o několik měsíců odkládá rozhodnutí o tom, kde ve východní Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut. Koncern v prohlášení, které médiím poskytl mluvčí automobilky Škoda Auto Pavel Jína, mimo jiné uvádí, že...

„To, že firma Volkswagen odložila o čtvrt roku rozhodnutí, nic neznamená. Nám nejde o žádnou baterkárnu, nám jde o to, aby se nezlikvidovalo letiště, to je zaprvé. Zadruhé to, že firma takzvaně odložila rozhodnutí, vytvořilo podmínky vládě pro to, aby učinila další kroky k tomu, aby si takzvaně zlegalizovala svůj záměr likvidace letiště," myslí si Vašek.

Mezi lidmi, kteří dnes v Plzni protestovali byli piloti, mechanici i pracovníci letišť z celé republiky. První demonstrace svazu se konala 15. listopadu přímo na letišti, kde se podle organizátorů sešlo osm set lidí.

FOTO: Stovky lidí přišly podpořit piloty z Líní, odmítají likvidaci unikátního letiště kvůli stavbě gigafactory

Davy lidí z celé republiky dnes přijely podpořit plzeňské piloty, kteří se snaží bojovat za záchranu unikátního letiště. To by mělo ustoupit továrně Volkswagenu, jež by tam chtěla vyrábět komponenty do baterií pro elektroauta. Protest svolal...

Několik řečníků dnes připomnělo bohatou historii letiště, které dříve sloužilo pro vojenské účely. Letiště je i nyní funkční, létá se tam a fungují tam letecké školy. „Plocha letiště je jako taková provozuschopná. Co nefunguje, je celé bývalé zázemí, které sloužilo bývalému vojenskému využití, to je zdevastované. Bohužel vláda při svém rozhodování dostala podnět a podklady, že celé to letiště je brownfield, že je neschopné provozu, což teda já mohu potvrdit, že není pravda," řekl předseda spolku Aviatické sdružení Bohemia Dušan Skála.

Kromě pilotů a letecké školy rušení letiště odmítá také Plzeň. Projektu se obávají i obce v okolí letiště. Gigafactory, která by měla začít vyrábět v roce 2027, by zaměstnala do roku 2032 až 4000 lidí. Česká vláda o továrnu velmi stojí. Podle dřívějších vyjádření ministrů považuje případnou investici VW za 120 miliard korun za klíčovou pro transformaci českého autoprůmyslu a podporuje ji. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) již dříve v Plzni slíbil, že toto ministerstvo další resorty budou s obcemi intenzivně jednat. Kdyby projekt zasáhl také do obecních pozemků, stát nabídne takové řešení, aby obce byly spokojené s tím, že státu pozemky prodají, řekl.

Čtete také:

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Letiště Líně, gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, protest, piloti, Václav Vašek, Český svaz letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenek Liska

Je to vládní tunel,který nemá obdoby.

Neděle, 11. prosince 2022, 10:54Odpovědět

Klokan Skokan

Kdyby pro tu baterkárnu využili nějaký brownfield, tak se s tím dá souhlasit. Že ale kvůli tomu chtěji zlikvidovat letiště v Líních, tak to ať si tu baterkárnu raději udělají v tom Polsku nebo Maďarsku.

Sobota, 10. prosince 2022, 16:27Odpovědět

Stovky lidí vyjádřily svůj nesouhlas s rušením letiště v Líních, rozhodnutí Volkswagenu je stále nejisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.