Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lesníci v Rokycanech mapují lýkožrouta pomocí satelitního snímání, odhalili desítky ohnisek kůrovce

Rokycanští lesníci začali nově využívat ke sledování kůrovce satelitní snímky. Díky nim odhalili od začátku měsíce 30 nových ohnisek a dalších 70 míst k prověření na celkem 3650 hektarech lesa. Hlavní předností tohoto mapování je to, že se takto podaří odhalit škůdce už v samotném počátku. Loni kvůli následkům větru a kůrovci vytěžila městská firma rekordní objem dřeva. Letos to zřejmě bude kvůli suchému počasí obdobné.

„S kůrovcovou kalamitou se potýkáme v Rokycanech již tři roky. Za loňský rok jsme vytěžili téměř 60 tisíc kubíků dřeva, což je jednou tolik, než je náš běžný roční plán. Letošní těžba bude záviset především na kůrovci. Již nyní víme, že těžba bude opět bohužel značná. Poslední tři roky jsou ve znamení těžby pouze kůrovcové a větrné, vůbec netěžíme úmyslnou těžbu,“ vysvětlil jednatel společnosti Lesy města Rokycan Stanislav Suda.

S kůrovcovými kalamitami souvisí také rekordní zalesňování. Ročně takto osází až 60 hektarů, přičemž z více než poloviny jde o jedle, modříny a listnaté stromy. „Při jarním zalesňování jsme vysadili 290 tisíc sazenic na 51 hektarech plochy, z toho bylo 84 tisíc smrku, tedy již jen 30 procent,“ doplnil Suda. Na podzim čeká lesníky další zalesňování, někde je úhyn stromků vysazených na jaře až poloviční kvůli suchému počasí.

Současné počasí kůrovci svědčí

Podle druhého jednatele lesů Václava Blechy kůrovcová kalamita nekončí, ale letos bude pravděpodobně nižší. „Nyní počasí kůrovci zcela přeje, naopak jarní deště ho trochu zbrzdily. Proto naše společnost hledala možnost, jak co nejdříve zjistit, kde jsou napadeny další stromy. To se nám nyní daří zjistit díky monitoringu kůrovce ze satelitních dat,“ prozradil Blecha.

Snímkování odhalilo 30 nových ohnisek, kdy došlo k napadení tří a více stromů. Na dalších 70 místech klesl podle snímků chlorofyl jedlic a po prohlídce tam lesníci objevili další napadené kmeny.

Satelitní snímkování a vyhodnocení dat provádí firma Space Trees. Rozlišení je velmi přesné, ze snímků lze podle Blechy detekovat kůrovcové stromy 20 dní po napadení „Tedy mnohem dříve než ze země. V pokročilých stádiích napadení kůrovcem se barva jehlic smrku mění ze zelené na žlutou až červenohnědou. Data jsou velmi přesná, v 99 procentech odpovídalo označené ohnisko místu. Naši lesníci tedy dostanou v aplikaci přesná místa a všechny kontrolují,“ uzavřel Blecha. Další snímkování mají lesníci naplánované na říjen a listopad, kdy budou chtít ověřit kondici lesa před zimou.

Ohodnoť článek

Foto město Rokycany

Štítky kůrovcová kalamita, Rokycanské lesy, satelitní snímání, lýkožrout smrkový

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci v Rokycanech mapují lýkožrouta pomocí satelitního snímání, odhalili desítky ohnisek kůrovce  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.