Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Největší investicí Rokycan bude příští rok proměna sokolovny a oprava Jiráskovy ulice

Dlouho plánovaná rekonstrukce 120 let staré sokolovny a oprava Jiráskovy ulice v centru města budou příští rok největšími investičními akcemi Rokycan. Třetí největší město Plzeňského kraje bude mít příští rok rozpočet se schodkem 270,5 milionu korun. Stejně jako v předešlých letech město schodek pokryje převážně z uspořených peněz z hospodaření z minulých let a také z fondů.

Celkem je na investice v rozpočtu na příští rok určeno 40 procent všech výdajů, víc než 273,7 milionu korun. Je to o 118 milionů víc, než bylo schváleno na letošek.

V příštím roce by měla začít dlouho plánovaná oprava sokolovny. Objekt je už roky uzavřený, neboť stropy a krovy napadla dřevomorka. Celkem by její přeměna na kulturní centrum měla přijít na zhruba 350 milionů korun. Na příští rok je v rozpočtu vyčleněno na projektovou dokumentaci a zahájení prací 56,8 milionu korun. Dalších 35 milionů korun je v rozpočtu na projektovou dokumentaci a zahájení rekonstrukce bývalého objektu Svazarmu na klubovny a volnočasové prostory, uvedl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát

Je to už 120 let, kdy se rokycanská sokolská jednota mohla radovat, že konečně najde své stálé útočiště. V roce 1903 se sokolovna v dnešní Jiráskově ulici slavnostně otevřela. Během let se objekt dočkal významných úprav a bohužel i necitlivých...

Další velkou investicí bude oprava Jiráskovy ulice, která se připravuje spolu s Plzeňským krajem víc než deset let. Rekonstrukce měla začít už letos, ale zdrželo ji výběrové řízení. Samotnou komunikaci opraví kraj. Na město ale zbyde rekonstrukce kompletních inženýrských sítí, chodníků, vodovodu, kanalizace, veřejného osvětlení, zeleně a také přilehlých prostranství u vlakového nádraží a ulice Svazu bojovníků za svobodu, řekl Rada. V rozpočtu na příští rok je na to připraveno 92 milionů korun.

Pro letošní rok mělo město původně schválený rozpočet se schodkem 144,1 milionu korun, po úpravě rozpočtu činil schodek necelých 171 milionu korun. Rozpočet na příští rok schválilo zastupitelstvo čtrnáctitisícového města.

Další kapitálové výdaje půjdou například do první etapy revitalizace Husových sadů a Kalvárie, na cyklostezku a chodník ve Šťáhlavské ulici, vybudování pumptrackové dráhy nebo na protipovodňová opatření. Rokycany budou investovat také do projektů - například na rekonstrukce vodovodu a kanalizace, oprav ulic, vnitrobloků, na intenzifikaci čistírny odpadních vod nebo na projekty na opravy bytů a sportovišť.

Pro rok 2023 počítá město s příjmy 408,9 milionu korun, to je o 60 milionů víc, než předpokládal schválený letošní rozpočet. Výdaje města mají příští rok stoupnout na 679,4 milionu korun, letošní rozpočet měl původně schválené výdaje 492,9 milionu korun. Bilance se během roku upravovala podle aktuální situace.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rusina Frei architekti

Štítky Rokycany, investice, rokycanská sokolovna, sokolovna, Jiráskova ulice, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší investicí Rokycan bude příští rok proměna sokolovny a oprava Jiráskovy ulice  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.