Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát

Je to už 120 let, kdy se rokycanská sokolská jednota mohla radovat, že konečně najde své stálé útočiště. V roce 1903 se sokolovna v dnešní Jiráskově ulici slavnostně otevřela. Během let se objekt dočkal významných úprav a bohužel i necitlivých rekonstrukcí v 80. letech. V současné době se historická budova netěší příliš dobré kondici. Stropy a krovy napadla dřevomorka, a tak je v současné době hlavní sál uzavřený. Radnice má nicméně architektonický návrh, který by měl z místa udělat nové kulturní centrum.

„Rokycanská sokolská jednota neměla při svém vzniku v roce 1868 stálé útočiště, kde by se její členové mohli setkávat a cvičit. Přechodně tak užívali alespoň trochu vhodné prostory ve městě. Snahu o získání vlastního cvičebního areálu postupně doprovázelo několik neúspěšných pokusů o realizaci, než se konečně podařilo v letech 1902 až 1903 postavit vlastní přepychovou budovu v dnešní Jiráskově ulici,“ říká Petr Brož z Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech.

Nová sokolovna byla jednou z prvních staveb na nově vznikající reprezentativní okružní třídě kolem historického jádra města. Základní kámen nové sokolovny položili 13. července 1902, následující rok proběhlo slavnostní otevření.

„V roce 1911 vznikla u původního objektu přístavba tělocvičny a v roce 1914 se společenský sál adaptoval i na filmové projekce. Podstatnou přestavbou následně prošla budova v letech 1926 a 1927 v souvislosti s vybudováním nového železničního podjezdu v její těsné blízkosti podle projektu architekta Františka Krásného, který byl také například autorem přestavby pražského Mnichovského paláce na Tyršův dům. Sokolovna dostala nový trakt, ve kterém našlo své místo loutkové divadlo, šatny, přednáškový sál a skladiště. V roce 1939 vznikla v areálu sokolovny moderní kuželna,“ popisuje historik.

Poškozený zadní trakt budovy po náletu v roce 1945, zdroj: Město Rokycany/V. Mužík.

Po rozpuštění Sokola v dubnu 1941 a konfiskaci majetku, sloužila sokolovna až do konce války jako posádkový dům německé armády. V dubnu 1945 ji těžce poškodil americký nálet na sousední kolejiště železniční stanice.

„Poslední zásadní a architektonicky necitlivou rekonstrukcí a dostavbou prošla sokolovna v letech 1980 až 1984, kterou provedl Okresní stavební podnik Rokycany. Došlo při ní k ´opravě´ historické budovy a také vyrostlo nové křídlo budovy do Jiráskovy ulice,“ doplňuje Brož.

Sokolovnu čeká rozsáhlá obnova

V současné době je hlavní sál sokolovny uzavřen z důvodu havarijního stavu a město se tam chystá vybudovat nové kulturní centrum. Již proběhla otevřená soutěž, která zaujala 14 architektonických kanceláří. Nakonec uspěl návrh pražského ateliéru Rusina Frei. Architekti chtějí zachovat původní historickou budovu, k níž navrhli menší moderní přístavbu. Oprava si vyžádá 300 až 400 milionů korun.

Historická budova bývalé sokolovny se promění v nové kulturní centrum Rokycan

Čtrnáctitisícovému městu citelně chybí sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. Do dvou až tří let by ale měl být tento problém již minulostí. Rokycanská radnice totiž přistoupila k projektu rekonstrukce bezmála 120 let staré sokolovny....

„Historická budova sokolovny se dočká očištění od nekoncepčních stavebních zásahů a obnovy jejích architektonicky hodnotných prvků, zejména neorenesanční fasády. Stará budova se využije hlavně pro velký společenský a divadelní sál s odpovídajícím jevištěm a scénickou technikou. V novostavbě bude kromě vestibulu víceúčelový malý sál, zázemí účinkujících a taneční studio. Obě budovy tvoří jeden funkční celek. Sály lze propojit do jednoho velkého společenského prostoru na úrovni parketu,“ popsala před časem mluvčí radnice Tereza Maixnerová.

Proměny se dočká i interiér, zdroj vizualizace: Rusina Frei architekti

V přístavbě, které bude dominovat hlavně sklo, vznikne malý sál pro 100 lidí a taneční studio. Velký sál po rekonstrukci pojme až čtyři stovky lidí. Projekt doplní foyer a další prostory jako je například restaurace nebo kanceláře. Součástí návrhu je také malé náměstíčko, kde se budou moci v létě konat další kulturní a společenské akce.  Projekt by měl být hotový včetně stavebního povolení do dvou let.

Sokolovna se uzavřela na podzim roku 2016. O rok později ji město převzalo od TJ Sokol a od té doby řeší, co s ní. Jednou ze zvažovaných možností byla demolice, kterou ale většina soutěžních návrhů architektů odmítla. 

Ohodnoť článek

Štítky Rokycany, Sokolovna, rekonstrukce sokolovny, kulturní centrum Rokycan, historička, rekonstrukce, historická budova, kulturní dům, základní kámen, Petr Brož, architekt, projekt, Česká obec sokolská, kabát, Bohuslav Horák, František Krásný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.