Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Historická budova bývalé sokolovny se promění v nové kulturní centrum Rokycan

Čtrnáctitisícovému městu citelně chybí sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. Do dvou až tří let by ale měl být tento problém již minulostí. Rokycanská radnice totiž přistoupila k projektu rekonstrukce bezmála 120 let staré sokolovny. Objekt je už roky uzavřený, neboť stropy a krovy napadla dřevomorka. S projektem rekonstrukce seznámí místní obyvatele samotní architekti a autoři vítězného návrhu.

Projekt zaujal 14 architektonických kanceláří, nakonec uspěl návrh pražského ateliéru Rusina Frei. Architekti chtějí zachovat původní historickou budovu, k níž navrhli menší moderní přístavbu. Oprava si vyžádá 300 až 400 milionů korun.

„Historická budova sokolovny se dočká očištění od nekoncepčních stavebních zásahů a obnovy jejích architektonicky hodnotných prvků, zejména neorenesanční fasády. Stará budova se využije hlavně pro velký společenský a divadelní sál s odpovídajícím jevištěm a scénickou technikou. V novostavbě bude kromě vestibulu víceúčelový malý sál, zázemí účinkujících a taneční studio. Obě budovy tvoří jeden funkční celek. Sály lze propojit do jednoho velkého společenského prostoru na úrovni parketu,“ popisuje mluvčí radnice Tereza Maixnerová.


Sokolovna projde velkou proměnou, zdroj vizualizace: Rusina Frei architekti

V přístavbě, které bude dominovat hlavně sklo, vznikne malý sál pro 100 lidí a taneční studio. Velký sál po rekonstrukci pojme až čtyři stovky lidí. Projekt doplní foyer a další prostory jako je například restaurace nebo kanceláře. Součástí návrhu je také malé náměstíčko, kde se budou moci v létě konat další kulturní a společenské akce.

Obyvatelé Rokycan se mohou s projektem detailně seznámit na setkání s architekty, které se bude konat v sokolovně ve středu 6. dubna od 17 hodin. „Součástí akce bude diskuse s obyvateli města, přínosné podněty pak architekti zpracují v dalších fázích přípravy projektu,“ doplňuje mluvčí. Neorenesanční sokolovna vznikla před 120 lety a není památkově chráněná. Stojí na hlavní okružní třídě města směrem na Prahu. Na podzim 2016 byla uzavřena, o rok později ji město převzalo od TJ Sokol.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vizualizace: Rusina Frei architekti

Štítky Rokycany, rekonstrukce Sokolovny, kulturní sál, společenské akce, architektura, projekt, rekonstrukce, historická budova, architekt, kulturní dům, Česká obec sokolská, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická budova bývalé sokolovny se promění v nové kulturní centrum Rokycan  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.