Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

První etapu Středoevropské rally ovládl Fin Rovanperä, jednu zkoušku zrušili pořadatelé kvůli divákům

Deštivou první etapu Středoevropské rally ovládl Kalle Rovanperä z Finska jeoducí s továrním vozem Toyota. Na šumavských tratích nechal za svými zády všechny konkurenty. Nejblíže mu byl Belgičan Thierry Neuville jeoducí s vozem Hyundai. Třetí je Brit Elfyn Evans s Toyotou. Nejrychleji jedoucím Čechem je Erik Cais za volantem Škody Fabia RS Rally2. Druhou polovinu dnešního programu narušili neukáznění diváci, kvůli nimž pořadatelé zrušili celkově šestou zkoušku.

Právě diváci stojící v blízkosti trati měli velké štěstí také při nehodě továrního pilota Hyundaie. Esapekka Lappi hrozivě havaroval na rychlostní zkoušce Šumavské Hoštice. Jen pár metrů od místa nárazu stáli přihlížející diváci, které rozjeté auto minulo.

Elitní světoví jezdci poznali při premiéře MS na českém území náročnost zdejších tratí, kterou umocnila nepřízeň počasí. Defekt hned na prvním dnešním testu poznamenal osminásobného světového šampiona Sébastiena Ogiera z Francie, ztratil přes 40 sekund a s výrazným odstupem mu patří šestá příčka.

„Nemám motivaci, zatím to pro nás není zrovna dobrý den,“ hlesl v polovině první etapy. „Nebyl to den, který jsme chtěli. Jediná dobrá zpráva je, že už je u konce,“ řekl devětatřicetiletý Ogier po absolvování posledního testu.

Hned čtyři rychlostní zkoušky dnes ovládl Fin Rovanperä. „Byl to hodně náročný den,“ řekl Rovanperä v cíli posledního měřeného úseku. „Byla výhoda jet první a přálo nám i počasí,“ uvedl třiadvacetiletý Seveřan. „Ráno jsem se těžko dostával do tempa, zezačátku jsem byl moc opatrný,“ přiznal lídr. K obhajobě titulu potřebuje udržet náskok 31 bodů na Evanse. Pokud tedy Brita porazí, může v neděli v Pasově začít slavit bez ohledu na výsledek závěrečné Japonské rally.

Nejlépe jedoucím Čechem je jedenáctý Erik Cais, který drží druhé místo v kategorii Rally2. „Budeme se snažit udržet tempo, ale musíme být opatrní, protože defektů je nespočet. Nesmíme udělat chybu v cutech, budeme se snažit být obezřetní,“ řekl Cais v průběhu dne a poukázal i na množství bláta na trati. „Je to velmi náročná rallye, zkoušky jsou kompletně pokryté blátem. Wéercéčka (vozy WRC) ho vyházela, takže to není jednoduché,“ podotkl.

V sobotu pokračuje soutěž světového šampionátu v rally na území Rakouska. V neděli se posádky přesunou do Německa.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Toyota Gazoo Racing WRC | Zdroj ČTK, eWRC.cz

Štítky soutěž, Česko, rallye, Toyota, Ott Tänak, Hyundai, Thierry Neuville, Erik Cais, Kalle Rovanperä, Německo, Středoevropská rally, rally

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ahoj Tours

já už to nemůžu napsat jinak - škoda, že ty kretény netrefil!

Sobota, 28. října 2023, 13:26Odpovědět

První etapu Středoevropské rally ovládl Fin Rovanperä, jednu zkoušku zrušili pořadatelé kvůli divákům  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.