Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nedostatek vitaminu D může vést k řadě onemocnění, jeho hladinu vám zdarma změří ve FN Plzeň

V době pandemie koronaviru se povědomí o vitaminu D vrylo lidem do paměti asi nejvíce. Lékaři uvádějí, že pacienti s normální hladinou déčka měli mnohem méně komplikovaný průběh onemocnění. Naopak nakažení s nízkou hladinou vitaminu D mnohdy končili na jednotkách intenzivní péče. V době jarních infekcích horních cest dýchacích proto nabízí Fakultní nemocnice v Plzni měření hladiny vitaminu D zdarma. Akce běží po celý březen.

„V dnešní době není možné získat dostatečnou hladinu vitaminu D jen z potravin. Museli bychom denně sníst půl kila čerstvého lososa, šest kilo tvrdého sýra nebo vypít 20 litrů mléka,“ vysvětluje primář Oddělení imunochemické diagnostiky ve FN Plzeň Ondřej Topolčan, který je zároveň jeden z největších propagátorů vitaminu D v České republice.

Hlavním zdrojem déčka je slunce. V našich podmínkách z něj nejvíce vitaminu načerpáme jen od května do září. „Tato zásoba nám vydrží zhruba do začátku zimy. Pokud neužíváme pravidelně vitamin D z potravinových doplňků, dostává se naše tělo na kriticky nízkou hladinu v březnu a dubnu,“ upozorňuje Topočan.

Nízkou hladinu vitaminu D člověk ale sám na sobě nijak nepozná, proto je jediným způsobem, jak ji zjistit, laboratorní test pomocí odběru žilní krve. Zcela zdarma můžete tento test absolvovat v průběhu března ve FN Plzeň.

„Nedostatek vitaminu D zvyšuje výskyt celé řady civilizačních chorob, především nádorových onemocnění, osteoporózy a chorob srdečně cévního systému. Proto vyzýváme všechny, které zajímá jejich hladina vitaminu D, aby neváhali, objednali se na vyšetření a přišli se otestovat,“ zve ředitel FN Plzeň Václav Šimánek

Akce Déčkový březen je určena pro zájemce starší 18 let. Důležité je se předem zaregistrovat na webových stránkách nebo na telefonním čísle 377 401 145. Odběry budou probíhat v Očkovacím centru v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech, pavilon 61, ve 3. patře. Výsledky se klienti dozví pomocí SMS zprávy, v případě nízké hladiny vitaminu D obdrží i e-mail s bližšími informacemi.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky vitamin D, Déčkový březen, prevence, onemocnění dýchacích cest, imunita, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek vitaminu D může vést k řadě onemocnění, jeho hladinu vám zdarma změří ve FN Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.