Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dvojnásobek peněz poskytne na kroužky technického vzdělávání pro žáky ZŠ Plzeňský kraj

Meziročně více než dvojnásobnou částku vydá v tomto školním roce Plzeňský kraj na program motivující žáky druhého stupně základních škol (ZŠ) k technickému vzdělávání. Stovky dětí z celého regionu se tak mohou na 13 krajských středních školách (SŠ) účastnit desítek kroužků zaměřených na strojírenství, elektrotechniku, 3D modelování a programování. Zájem o technické učební i maturitní obory na učilištích a SŠ byl letos rekordní. Kraj každoročně zvyšuje podporu technického vzdělávání, letos na ni dá přes šest milionů Kč.

"Peníze půjdou na nákup materiálu a zajištění kroužků pro žáky šestých až devátých tříd," uvedla vedoucí krajského odboru školství Jaroslava Havlíčková. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Kroce (ANO) na ně rada kraje schválila 1,025 milionu Kč, loni to bylo podle Havlíčkové necelého půl milionu Kč. "Impulzem pro vyhlášení tohoto dotačního programu se pro nás stala zvyšující se poptávka zaměstnaneckých subjektů po absolventech technických oborů," řekl Kroc. Podle Havlíčkové byl letos vysoký zájem zejména o elektrikáře, automechaniky, truhláře a instalatéry.

Nejvíce peněz, 275 000 korun, půjde Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni, částky mezi 70 000 až 92 000 Kč Střednímu odbornému učilišti Domažlice, Gymnáziu a Střední odborné škole Plasy, Střední průmyslové škole Tachov, Střední zemědělské a potravinářské škole Klatovy a Střednímu odbornému učilišti elektrotechnickému v Plzni. "Kroužky jsou výborné. Skvělé jsou také soutěže. V říjnu pořádáme celorepublikovou a na jaře mezinárodní s tématem robotika, aby naši žáci poznali, co umí žáci z jiných škol," řekla Havlíčková.

V loňském školním roce kroužky financovala EU z projektu ministerstva školství Vzdělávání 4.0, který skončil a nový se teprve připravuje včetně podmínek. "Díky letošní podpoře kraje budou kroužky ve stejném rozsahu. I dříve se na nich kraj částečně podílel," uvedla vedoucí.

Na všechny aktivity na podporu technického vzdělávání vydá podle ní kraj za rok přes šest milionů korun. Například na sady ručního nářadí a na podporu ubytování žáků půjdou celkem tři miliony korun. "Ve vztahu k jiným krajům toho děláme hodně. Velmi dobrá je spolupráce se zaměstnavateli, každá naše škola je na nějaké napojená. A třeba SOU elektrotechnické v Plzni už jich má přes sto," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Centrum robotiky

Štítky kroužky, technické vzdělávání, žáci základních škol, kroužek programování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojnásobek peněz poskytne na kroužky technického vzdělávání pro žáky ZŠ Plzeňský kraj  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.