Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňská lvíčata už dostala svá jména, brzy se také poprvé podívají do zmodernizovaného výběhu

Ghazanfar, Ghizléne a Galíya. To jsou jména květnových lvích trojčat, která přišla na svět v plzeňské zoologické zahradě. Původně byla čtyři, jedno mládě však uhynulo. Zatím žije samice s mláďaty od otce Matese a starších sourozenců odděleně. Brzy je ale začnou chovatelé spojovat. Časem se také podívají do zbrusu nového výběhu.

Lev berberský ve volné přírodě již vyhynul. Na vině jsou lovci, odlesňování krajiny i rozšíření lidského osídlení. Historické prameny uvádí, že poslední lev byl v přírodě zastřelen v roce 1942 v Maroku. Malé populace však pravděpodobně ještě několik let přežívaly v odlehlých oblastech Maroka a Alžírska zhruba až do roku 1962.

Dnes dostala čtyřměsíční mláďata vzácného lva berberského svá jména. Samec se jmenuje Ghazanfar, což znamená v arabštině "lev". Samice dostaly jména Ghizléne, což je "gazela" a Ghalíya, přeloženo jako "krásná a vzácná".

„Samice lva berberského Tamika přivedla na svět svůj čtvrtý vrh mláďat 9. května 2022. Samec Mates byl od té doby oddělen s dvouletými potomky Fazanem a Faridou a od konce června si užívali modernizovaný venkovní výběh. Každé úterý v poledne se koná jejich veřejné krmení,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Zbrusu nový výběh

Největší chovná skupina až 40 lvů berberských žije v marockém hlavním městě Rabatu. V Evropě je největší chovná skupina právě v Česku. Berberské lvy kromě Plzně chovají také zoologické zahrady Dvůr Králové, Chleby a Olomouc.

Když plzeňská zoo před 20 lety představila výběh pro lvy, šlo o naprostý unikát, jenž neměl v tuzemských zahradách obdoby. Návštěvníky od zvířat nedělil plot, mříže nebo silné sklo, ale pouze vodní příkop a elektrický ohradník. Postupem času ale bylo třeba plochu zmodernizovat. Novou podobu výběhu zoo představila před začátkem letošních prázdnin.

Část vodního příkopu projektanti nechali zasypat, díky čemuž se zvětšil výběh z 800 na 1400 metrů čtverečních. Zbývající vodní příkop se rozšířil ze šesti metrů na osm. Nad ním je umístěna vyhlídková plocha s proskleným zábradlím o délce 26 metrů.

Modernizovaný výběh doplnily i další objekty jako nová separační klec pro lvy, zahrada s kašnou či domek postavený podle vzoru hliněných marockých staveb s vnitřní expozicí, jež představuje ukázku typického severoafrického bydlení. Dále tam přibyla vyhlídka, berberský stan a řada informačních tabulí věnujících se severní Africe, fauně, floře i historii chovu lvů v Plzni.

FOTO: Zoologická zahrada po 20 letech přebudovala výběh pro lvy berberské, mají více prostoru

Hned za hlavním vchodem do plzeňské zoo se rozprostírá kompletně přebudovaný výběh pro lvy berberské, který dnes zoologická zahrada slavnostně představila veřejnosti. Lvi budou mít k dispozici větší venkovní plochu s pahorky a stromy...

Plzeňská zoo chová berberské lvy od roku 2002. První úspěšný odchov si zahrada připsala v roce 2016. Dříve zahrada pečovala o pouze lvy pustinné. Tato zvířata žila v klecích a návštěvníci je chodili obdivovat ještě v době, kdy zahrada sídlila u řeky Radbuzy. „Lvi jako takoví žili v plzeňské zoo téměř nepřetržitě od 40. let 20. století,“ dodal Vobruba.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, lev beberský, modernizace výběhu, lvíčata, zahrada, vodní příkop, Maroko, Martin Vobruba, Alžírsko, příroda, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Rabat, Severní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská lvíčata už dostala svá jména, brzy se také poprvé podívají do zmodernizovaného výběhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.