Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku ročně v průměru utone kolem dvou set lidí. V porovnání s ostatními státy jde o velmi vysoké číslo

V Česku ročně utone v průměru kolem dvou set lidí, což je oproti jiným státům enormně vysoké číslo. Podle mluvčí policie Kamily Čuřínové Ingrišové jsou utonulí v přírodních koupalištích jen část obětí. Velkou skupinu tragických událostí evidují policisté u bazénů, a to především u těch zahradních.

Velké drama na Boleváku, topící se seniorku zachraňovali kolemjdoucí

Nebýt pohotové reakce přítomných lidí, mohl výlet na Velký Bolevecký rybník skončit pro důchodkyni tragédií. Topící se starší ženy si naštěstí všimli svědci, kteří se jí okamžitě vrhli zachránit a poskytli ji první pomoc.

Před dvěma lety se přímo před zraky několika Plzeňanů utopil muž v řece Radbuze v centru města. Svědci viděli, jak se muž ve středních letech procházel mělkou vodou až došel k jezu na Denisově nábřeží, kde uklouzl a zmizel pod hladinou. Hasiči prohledávali vodu přes hodinu, než tělo bez známek života našli.

„Je třeba si uvědomit, že nemáme moře, a přesto se u nás utopí více lidí než v řadě přímořských států," zdůraznila mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová. Dále dodala, že utonulí v přírodních koupalištích tvoří jen část obětí. Velkou skupinu tragických událostí evidují policisté u zahradních bazénů. „Je třeba říci, že v tomto směru jsme zřejmě světová velmoc. Nikde jinde snad není tolik bazénů u domů jako v České republice. Bohužel z toho pramení i řada neštěstí," řekla. Připomněla případ, kdy rodina pořádala akci s větším počtem hostů. Rodiče se spoléhali jeden na druhého, že hlídají své dítě, o kterém však ztratili přehled a ono se mezi tím utopilo v bazénu. „Do dneška mě z té tragické události mrazí," vzpomíná mluvčí.

Na raftu sedí pět lidí včetně tří dětí a nikdo nemá vestu, kroutí hlavou šéf vodních záchranářů

Smutnou vodáckou událostí na řece Vltavě se stalo pátrání po muži, který se několik dní pohřešoval od okamžiku, kdy se s ním v úterý na jezu v Českém Krumlově převrhl raft. Jeho tělo vylovili policejní potápěči z řeky v centru města. U hledání...

Další početnou skupinu tvoří lidé utonulí v řece. „Většinou přecení své schopnosti a správně neodhadnou situaci," řekla. Minulý týden například policejní potápěči vytáhli v Českém Krumlově z Vltavy tělo utonulého muže. Do řeky se převrhl s raftem na jednom z jezů ve městě, i když po vlně dešťů byl průtok výrazně vyšší než obvykle. „Bohužel se často jedná o naprosto zbytečné oběti. Chceme apelovat na lidi, aby byli u vody a bazénů maximálně obezřetní, chovali se zodpovědně a předešli tím tragickým událostem," řekla policejní mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky policie, voda, utonutí, nebezpečí u bazénu, léto, Česko, bazén, Radbuza, přírodní koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku ročně v průměru utone kolem dvou set lidí. V porovnání s ostatními státy jde o velmi vysoké číslo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.