Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V centru města se objevila obří kulička s průměrem přes tři metry, má vzbudit zájem o umění ve veřejném prostoru

Pozoruhodná instalace nese prostý název Kulička a je dílem sochaře Benedikta Tolara z plzeňské Sutnarky. Koule z hliníku, oceli a polyuretanu má průměr 330 centimetrů a bude na pozemku U Zvonu až do konce března příštího roku. Dílo vzniklo se záměrem, aby podpořilo tvorbu ve veřejném prostoru a upozornilo na místo, kde by jednou měla stát nová budova galerie. Zároveň jde akci, jež je součástí letního kulturního festivalu.

Západočeská galerie v současné době spravuje sbírku zhruba 13 tisíc výtvarných děl od středověku až po současnost. Díla jsou ale dlouhodobě uložena v nevyhovujících podmínkách, je vyčerpaná kapacita úložného prostoru a nelze tam ani dodržet požadované klimatické podmínky.

„Objekt Kulička je významově založen na vzájemném napětí mezi absolutní platónskou formou (koule) a jejím zvrásněným, zmačkaným povrchem. Tento nepravidelný abstraktní povrch povahu útvaru vtěluje do reálné, živé formy s její fyzickou nahodilostí, nedokonalostí a proměnlivostí. Promyšlené proporce Kuličky staví před diváka útvar, který jej sice převyšuje, ale nemá nad ním převahu – odpovídá jeho pohledu a vede s ním dialog,“ uvedla mluvčí galerie. Projekt je taktéž součástí festivalu Kulturní léto Západočeské galerie U Zvonu s Pivotečkou.

Umístění Kuličky rovněž není dílem náhody. V lokalitě U Znovu by totiž měla jednou stát nová budova galerie s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími a podlahovou plochou kolem 7500 metrů čtverečných. Zahrnovat bude prostor pro stálou expozici, výstavní prostory, depozitář, administrativní prostory, audiovizuální sál, knihovnu, výtvarný ateliér, prodejnu publikací a kavárnu. V podzemí a přízemí bude 40 parkovacích míst. Vznik nové budovy se však vzdaluje realitě. Zastupitelé kraje se totiž dozvěděli, že objekt, který měl původně stát kolem 950 milionů, by za současné situace podražil asi na 1,55 miliardy korun. Bez obří dotace od státu, která ovšem není v dohlednu, nelze galerii začít budovat. O tématu Plzeňská Drbna již podrobně informovala - ZDE.

Umělec se smyslem pro humor

Tvorba Benedikta Tolara v areálu kreativní zóny DEPO2015

Autorem Kuličky je známý umělec Benedikt Tolar, jehož díla mohou Plzeňané znát například z nádvoří DEPO2015, kde se svým typicky svérázným humorem osázel stará auta zelení a vytvořil doslova AUTOPARK. Na posledním festivalu Blik Blik zase mohli návštěvníci obdivovat nasvícené a roztančené vany.

Velké debaty u veřejnosti svého času vzbuzovala stavba Nového divadla a s ní spojeného obřího vejce. To mělo podle původních návrhů připomínat slavné zrcadlové fazole indického sochaře Kapoora, nakonec ale zůstalo v betonové podobě, aby více ladilo s fasádou. Před čtyřmi roky se v rámci akce PechaKucha Night proměnilo vejce na Pilsen surprise. Podobu obřího bonbonů vdechnul soše už zmiňovaný Benedikt Tolar. Veřejnost tento počin přijala s humorem.

V roce 2018 se obří betonové vejce proměnilo v neméně velký bonbon

Čtete také:

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Štítky umění ve veřejném prostoru, kultura, Západočeská galerie, Kulička, Benedikt Tolar, kuličky, galerie, festival, veřejné prostranství, umění, vejce, centrum města, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru města se objevila obří kulička s průměrem přes tři metry, má vzbudit zájem o umění ve veřejném prostoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.