Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náklady pro stavbu budovy galerie už vyšplhaly na 1,5 miliardy. Projekt Plzeňského kraje se vzdaluje realitě

Do oblasti sci-fi se zase o něco více posunul letitý krajský projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Zastupitelé kraje se teď dozvěděli, že objekt, který měl původně stát kolem 950 milionů, by za současné situace podražil asi na 1,55 miliardy korun. Bez obří dotace od státu, která ovšem není v dohlednu, nelze galerii začít budovat.

Kolegy zastupitele seznámil s novými skutečnostmi ohledně stavby galerie v informativní zprávě náměstek hejtmana Roman Zarzycký (ANO). „Neslouží to k zavržení projektu nebo k rozhněvání napříč zastupitelstvem. Ale je jasné, že výstavba budovy galerie bez dotačních peněz ministerstva kultury je pro kraj velkým soustem. Získali jsme v mezičase dotaci od ministerstva kultury 170 milionů, což je 15 procent z celkových uznatelných nákladů. Ty činily v době podání žádosti tu sumu. Přepočítalo se teď nově, nakolik se to prodraží i v důsledku inflace 16 procent. Původně se mluvilo o předpokladu 950 milionů. Dnes tady prezentuji svůj názor a cena podle mě bude v tom pesimistickém scénáři někde kolem 1,5 miliardy,“ uvedl ekonomický náměstek hejtmana.

Zarzycký zdůraznil, že nové vedení kraje, které je na hejtmanství od letošního února, neřeklo, že projekt zastaví. „V souvislosti s tím říkám, že Plzeňský kraj má naprosto jiné priority, nemůže si takový projekt v tuto chvíli dovolit. Pokud získáme kofinancování z národních zdrojů větší než 170 milionů, tak se chci zeptat ministra přítomného zastupitele a zároveň i ministra kultury Martina Baxy (ODS), co pro to udělá? Kdy dostaneme nějaké vyjádření, abychom splnili dřívější usnesení. Když získáme kofinancování ve výši 45 procent z národních zdrojů, tak město Plzeň poskytne pozemky, které Plzeň stále drží pro tuto stavbu? Potřebujeme vědět, jaké národní zdroje jsme schopni získat. Můj předpoklad je, že bychom potřebovali něco mezi 650 – 750 miliony korun. Potřeboval bych znát vaše vyjádření, jestli jsme to schopni získat,“ tázal se směrem k ministrovi Zarzycký.

Na jednání zastupitelstva to pořádně jiskřilo

Radní kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN) pak uvedl, že se kvůli financování galerie pokusil oslovit i kancelář ministra financí, aby požádal o schůzku s ministrem. „Bohužel po dvou dnech mi bylo sděleno, že pan ministr takovéto aktivity nepřijímá, že nepřijímá návštěvy radního z Plzeňského kraje. To mě zarmoutilo,“ řekl Picka.

Tím ovšem nahrál na smeč ministru kultury. „Byl jsem připraven reagovat i z titulu ministra kultury, ale musím tedy říct, že po vystoupení pana radního Picky se k tomu nebudu nijak vyjadřovat. Vedení kraje si musí ujasnit, jestli chce téma Západočeské galerie v Plzni řešit s ministerstvem kultury, které dosud schválilo tu dotaci tak, jak bylo dohodnuto. Nebo jestli to chce řešit s ministerstvem financí. Nemohu panu radnímu bránit v tom, aby konal podle svého uvážení a oslovoval ministra financí i další osoby. Až si pánové ujasníte, s kým chcete toto velmi vážné téma projednávat, tak jsem připraven o tom jednat. Teď to nemohu komentovat, protože mi není jasné, co bych měl komentovat,“ konstatoval na jednání zastupitelstva ministr kultury Martin Baxa.

„Myslím si, že vy pro galerii nedokážete potřebnou alokaci poskytnout, proto jsem chtěl, aby ta výzva vůči vám zazněla veřejně,“ komentoval odpověď ministra Baxy náměstek hejtmana Zarzycký.

Náměstek hejtmana a poslanec Josef Bernard (STAN) konstatoval, že kraj má konečně jasno, jak je na tom v projektu nové budovy krajské galerie. „Z pesimistické varianty se nám stala varianta optimistická. My se pod náklady 1,55 miliardy nedostaneme. Máme dotaci celkem možná 250 milionů, když ještě něco poskytne i město Plzeň. Je tady teď někdo, kdo chce odhlasovat, že do toho půjdeme? Bez toho abychom neměli zajištěné kofinancování alespoň těch 40 procent? Neslyšel jsem zatím jediný návrh na to, že by to šlo zrealizovat. Nikdo ten projekt nenabourává, ale potřebujeme konkrétní návrhy a opatření, jak na to,“ zakončil debatu Bernard.

Současný ministr kultury Martin Baxa stál v roce 2005 na začátku celého projektu stavby nové budovy krajské galerie. Teď je ale ODS na kraji v opozici. Všeobecně nepanuje ani shoda na tom, zda se má nová budova galerie v lokalitě U Zvonu postavit podle vítězného návrhu, který vzešel v roce 2009 z mezinárodní architektonické soutěže. Části veřejnosti se totiž moderní budova v historickém centru vůbec nelíbí a poukazují i na její příliš vysokou cenu. Podle expertů už je zase projekt zastaralý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zpc.galerie.cz

Štítky Západočeská galerie Plzeň, stavba nové galerie, Plzeňský kraj, sbírky, depozitář, zastupitelstvo kraje, dotace ministerstva kultury, galerie, projekt, Plzeň, dotace, Roman Zarzycký, Martin Baxa, Ministerstvo kultury České republiky, ANO 2011, Josef Bernar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady pro stavbu budovy galerie už vyšplhaly na 1,5 miliardy. Projekt Plzeňského kraje se vzdaluje realitě  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.