Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plně automatizovaný obří sklad na lahve za 780 milionů korun buduje Prazdroj ve svém plzeňském areálu

Nový plně automatizovaný sklad na lahve a plechovky za 780 milionů korun, buduje ve svém areálu pivovar Plzeňský Prazdroj. Zprovozní ho ještě do konce tohoto roku. Jeho skladová kapacita bude zhruba 18 milionů piv a bude největší a nejmodernější z pěti skladů v areálu. Dokáže rychleji zásobovat obchody pivem v lahvích a plechovkách

Nový sklad vzniká na ploše 10 000 metrů čtverečních, tedy na rozloze 1,5 fotbalového hřiště. Jeho kapacita bude 16 000 palet piv, proti vedlejšímu skladu u stáčírny je o 7500 palet větší. "Odbavíme víc závozů a rychleji budeme zásobovat zákazníky," řekl manažer skladů František Holý. Firma má stavební povolení na rozšíření nového skladu, čímž by současnou kapacitu v Plzni zdvojnásobil na 60 000 palet. Zatím nerozhodla, kdy druhá etapa začne.

Sklad je podle Holého stavebně hotový z 80 procent, technologicky ze 40 procent, od srpna do října se má zprovozňovat. Firmy teď instalují regálový systém, podobný má v ČR nově Coca-Cola, pak budovu opláští a nainstalují další technologie.

"Díky systému regálů i způsobu přepravy zboží ušetříme prostor, snížíme náklady na převoz zboží i množství CO2. Na střeše skladu i expedice budou fotovoltaické panely. Jeřábové zakladače palet umí rekuperaci, která šetří energii," řekl Holý. Při zvedání zboží ji budou spotřebovávat a při snižování vyrábět, takže podle Holého bude nový sklad dlouhodobě energeticky neutrální. Pod parkovištěm kamionů, které budou jezdit ke skladu pro pivo, je jímka na dešťovou vodu, která bude chladit varny a tanky pivovaru Gambrinus.

Technologie nového skladu podle Kováře ulehčí namáhavou práci obsluze těžkých vysokozdvižných vozíků a dalším. Pivo se bude ze stáčecí linky přepravovat do skladu pomocí automatického systému na dvou kolejích zcela bez přítomnosti lidí, a automaticky se odbaví. V regálovém skladu budou palety v 11 patrech v deseti uličkách, v nich budou jezdit jeřábové zakladače, které zboží uskladní i vyskladní.

"Vše řídí počítač. Už na vstupu paletu načte, takže ví, co je to za výrobek, jakou má trvanlivost, hmotnost a velikost. A my víme, v které pozici je. Sklad má kapacitu 320 palet za hodinu dovnitř a ven," řekl Holý. Bude ho obsluhovat jeden vedoucí automatizace a čtyři až šest údržbářů. Všechno ostatní poběží automaticky. Pohyb zboží ze skladů řídí dispečink. Pivovar stáčí pivo sedm dní v týdnu 24 hodin denně, ale expeduje ho jen pět dní.

Rostoucí budova na okraji areálu je vysoká necelých 30 metrů. V průmyslové zástavbě ji převyšuje sladovna pivovaru i sousední firmy Plzeňská teplárenská. V plzeňském závodě Prazdroje bude po dokončení skladu pět budov pro skladování piva v sudech, lahvích a plechovkách. Současná kapacita čtyř skladů je 35 000 palet. Po rozšíření současného skladu to má být 60 000 palet. V současném vedlejším skladu plánuje Prazdroj novou stáčecí linku na vratné skleněné lahve.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Pivovar Plzeňský Prazdrojm sklad, sklad na lahve, pivo, plechovka, František Holý, Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Gambrinus Plzeň, Plzeňská teplárenská, Plzeň, Česko, Coca-Cola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plně automatizovaný obří sklad na lahve za 780 milionů korun buduje Prazdroj ve svém plzeňském areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.