Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemědělci v Plzeňském kraji teď dostávají za mléko více než dříve

Zemědělci v Plzeňském kraji dostávají od zpracovatelů za mléko více peněz než v minulých letech. Po dlouhé době jim dokonce aktuálně české mlékárny platí o něco více než německé, kam se v minulých letech přeorientovala více než třetina regionálních producentů mléka. Výroba mléka je tak letos pro chovatele dojných krav v mírném zisku.

"Cena mléka je teď doma lepší než v Německu. Naše odbytové družstvo ODOB má jednu z nejlepších. Pohybujeme se kolem devíti korun za litr, ostatní to nemají," řekl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Za září měl ODOB průměrnou cenu 9,039 Kč/l, aktuální průměr ČR je 8,66 Kč/l. Výkupní cena je podle Bulína mírně nad výrobními náklady, které jsou kolem 8,50 Kč/l. ODOB odešel před dvěma lety od mlékárny Bechtel ve Schwarzenfeldu, nedomluvil se na nové smlouvě. Teď dodává kompletní denní produkci až 25 tisíc litrů domažlické mlékárně, kterou vlastní libanonský podnikatel. "A jsme maximálně spokojeni," řekl Bulín.

"Teď dostáváme kolem 8,60 koruny. Cena klesala poslední dva měsíce, v srpnu a září je ale vždy nejnižší. Za říjen by se měla cena opět zvedat," řekl šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma, předseda představenstva Osecké zemědělské a obchodní společnosti.

Podle Šímy se objevují stesky producentů, že ztrácejí dřívější výhodu vyšších výkupních cen, které dostávaly od německých mlékáren Bechtel a Golgsteig z Chamu. "Ale zapomínají na to, že minulé roky měli vždy více," řekl. Průměrná cena za minulá léta byla v Německu určitě lepší. Podle něj je neobjektivní hodnotit situaci po dvou měsících propadů. Šíma za 15 let spolupráce s Golsteigem nikdy neprodělal.

"Současná cena se pohybuje podle tuku a bílkovin pod devíti korunami, což je super," řekl místopředseda představenstva mléčné farmy Milknatur z Líní u Plzně Pavel Šrámek. V létě vždy klesá, ale zatímco v minulosti bylo dno pod osmi korunami, letos je o 70 haléřů nad ním. Letos byla nejnižší republiková cena minulý měsíc, a to 8,61 Kč/l, ale za říjen už roste a v zimě se dále zvýší. Milknatur třetinu mléka zpracuje a prodává sám, dvě třetiny kupuje karlovarská Hollandia. "To je nejlepší mlékárna v Čechách. Platí dobře a včas," řekl Šrámek. Potvrdil, že němečtí zpracovatelé teď platí méně než čeští. Německým farmářům ale dávají stále více, třeba za to, že jsou členy družstva spoluvlastnící mlékárnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, mléko, ceny, firmy, Plzeňský, Plzeňský kraj, Jaroslav Šíma, Německo, Česko, Zemědělské družstvo vlastníků Štichovice, Pavel Šrámek, Agrární komora České republiky, Schwarzenfeld, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci v Plzeňském kraji teď dostávají za mléko více než dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.