Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z místa před kostelem nečekaně zmizela populární černá socha mladíka ve slipech, sledujícího mobil

, aktualizováno 4. května 2022, 8:50

Černá bronzová socha mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou, nečekaně zmizela z místa v Křížové ulici za Bílou věží hned vedle kostela v centru Klatov. Důvodem odstranění sochy je skutečnost, že ji poničil neznámý vandal. Stalo se tak necelých 14 dní po vernisáži. Podle informací policie sochu o hmotnosti 80 kg někdo povalil. Způsobená škoda byla vyčíslena na 400 tisíc korun.

Dílo autora Jakuba Vlčka nazvané IT věk bylo součástí festivalu současného umění s názvem Sochy v ulicích. V historickém jádru Klatov je rozmístěno celkem 12 soch od mladých autorů pražské akademie výtvarných umění. A nebylo to poprvé, kdy sochy ve veřejném prostoru někdo po ničil. Ještě před vernisáží se stala díla dvou autorů terčem útoku neznámého vandala, který je pomaloval různými nápisy.

„Případem poničené sochy IT věk už se zabývá policie, je to výsledek vandalství. Na soše se objevilo několik škrábanců a zřejmě je tam i prasklina. Socha zůstala v Klatovech, zatím není veřejně přístupná. Až se opraví, měla by se opět vrátit do ulic,“ potvrdila zklamaně Hana Kristová,“ ředitelka Galerie Klatovy/Klenová, která festival pořádá.  

"Policisté zjistili, že neznámý pachatel povalil bronzový odlitek mužské postavy o výšce 205 cm a hmotnosti 80 kg, který byl umístěn na podstavci a byl upevněn 70 cm tyčí do země. Pachatel zřejmě vytáhl závitovou tyč ze spodní části sochy a pádem došlo jejímu k poškození na několika místech. Policie věc vyšetřuje pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci," uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.  

O sochách od samotného začátku výstavy lidé bouřlivě diskutovali na sociálních sítích. A jak už to tak bývá, polovině lidí se díla mladých autorů líbí, polovina je tvrdě kritizuje. Řadu soch si ale obyvatelé města od začátku doslova zamilovali, největší popularitu si získala dvojice laminátových hyen od Ireny Armutidisové, které jsou umístěné na okraji náměstí Míru. S hyenami se denně fotografuje obrovské množství lidí, líbí se dětem i dospělých. Jednoznačně druhou nejoblíbenější sochou byl právě bronzový mladík s mobilem, kterého teď někdo poškodil.

Náměstí obsadily hyeny, před kostelem stojí chlapec ve slipech a sleduje mobil

Pořádné pozdvižení vyvolalo 12 soch od mladých autorů pražské akademie výtvarných umění, rozmístěných v historickém jádru Klatov. Obrovskou popularitu si okamžitě získaly dvě hyeny umístěné na okraji náměstí Míru. A jak už to tak bývá, polovině...

Několik dní před vernisáží někdo opakovaně s jedním rukopisem poničil dvě díla umístěná v Hostašových sadech tak, že na fixem načmáral různé nápisy. Jednalo se o Raněná zvířata od Jakuba Golla a Iron Head od Lenky Kortánkové. Těsně před zahájením přehlídky se podařilo sochy očistit. Případem se zabývá policie. Bohužel prostor sadů není pod dohledem žádné bezpečnostní kamery, nelze tak vyloučit další podobné útoky, protože na místě se schází různé problémové osoby. Sochy by měly v ulicích Klstov zůstat až do konce října, pokud se ovšem organizátor nerozhodne festival předčasně ukončit vzhledem k útokům vandalů.   

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy

Středa, 27. dubna 2022, 12:40

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy
FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy
    

V Klatovech probíhá v tomto období výstava uměleckých děl v ulicích města. V pondělí 2. května letošního roku strážníci městské policie dopoledne nalezli poškozenou sochu, která byla umístěna na chodníku v Křížové ulici, v blízkosti kostela Narození Panny Marie. Případ byl oznámen na obvodní oddělení policie v Klatovech.

   

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Policie ČR

Štítky sochy v ulicích, hyeny, vandal, vandal poškodil sochy, Klatovy, výstava soch, chlapec ve slipech, odstraněná socha, socha, kostel, policie, vernisáž, festival, Bílá věž (Hradec Králové), Akademie výtvarných umění v Praze, Svátek Narození Panny Marie, Gale

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z místa před kostelem nečekaně zmizela populární černá socha mladíka ve slipech, sledujícího mobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.