Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Náměstí obsadily hyeny, před kostelem stojí chlapec ve slipech a sleduje mobil

Pořádné pozdvižení vyvolalo 12 soch od mladých autorů pražské akademie výtvarných umění, rozmístěných v historickém jádru Klatov. Obrovskou popularitu si okamžitě získaly dvě hyeny umístěné na okraji náměstí Míru. A jak už to tak bývá, polovině lidí se sochy líbí, polovina je tvrdě kritizuje. Ještě před vernisáží se stala díla dvou autorů terčem útoku neznámého vandala, který je poničil.

„Vybrali jsme dvanáct míst v historickém centru města, kde zůstanou jednotlivé sochy instalovány během téměř půlročního trvání přehlídky. Oživují tak veřejně dostupná místa města a přispívají tím k širšímu spektru kulturního vyžití v Klatovech,“ uvedl kurátor výstavy Petr Krátký.

Nejvíce se lidem líbí černé laminátové hyeny od Ireny Armutidisové. V Klatovech se staly doslova hitem a fotí se s nimi dospělí i děti. Neméně populární je černá bronzová socha mladíka, který je oblečený jen ve slipech a soustředěně sleduje svůj mobil. Sochu s názvem IT Age vytvořil Jakub Vlček, nachází se v Křížové ulici za Bílou věží hned vedle kostela. Právě umístění této sochy v těsné blízkosti kostela vyvolalo u konzervativní části veřejnosti negativní reakce.

Při procházce centrem města lidé dále narazí například na zlatě zářící mosaznou Rybu Miroslava Žáčoka, připomínající spíše žlutou ponorku, nebo na Psí torza od Adama Velíška. Další zastávka je u Velké hlavy a nebo u plastiky nazvané Naslouchání, které dominuje velké ucho. Domácí klatovská sochařka Zuzana Kantová zase vytvořila netradiční Gymnastku. „Chtěla jsem vytvořit gymnastické figury podle skutečných gymnastek, jak se rozcvičují, ale zdály se mi příliš dokonalé. Vzniklo tak moje pojetí gymnastiky. Dělala jsem sama různé figury a kamarádka mě přitom fotografovala. Podle jedné mojí fotografie jsem pak vytvořila tuto moji Gymnastku,“ říká s úsměvem Zuzana Kantová.    

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy

Středa, 27. dubna 2022, 12:40

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy
FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy

Samotný festival současného umění ještě před vernisáží poznamenal útok neznámého vandala. Poničil dvě díla umístěná v Hostašových sadech tak, že na fixem načmáral různé nápisy. Pachatel s jedním rukopisem opakovaně poničil Raněná zvířata od Jakuba Golla a Iron Head od Lenky Kortánkové. Těsně před zahájením přehlídky se podařilo sochy očistit. Případem se zabývá policie. Bohužel prostor sadů není pod dohledem žádné bezpečnostní kamery, nelze tak vyloučit další podobné útoky, protože na místě se schází různé problémové osoby.    

Pro pilotní ročník přehlídky zvolili organizátoři z Galerie Klatovy/Klenová práce absolventů Ateliéru figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze, školy prof. Jana Hendrycha. Jemu galerie připravila na Klenové u Klatov na jaro a v léto letošního roku velkou retrospektivní výstavu. „Přehlídka prací jeho žáků doplňuje záměr představit personu Jana Hendrycha, také prostřednictvím prací jeho následovníků,“ doplnil Krátký.  

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky sochy v ulicích, hyeny, vandal, vandal poškodil sochy, Klatovy, výstava soch, chlapec ve slipech, socha, kostel, Akademie výtvarných umění v Praze, Petr Krátký, gymnasta, Jan Hendrych, Klenová, Galerie Klatovy, historické jádro města, vernisáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí obsadily hyeny, před kostelem stojí chlapec ve slipech a sleduje mobil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.