Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Konec popíjení na veřejnosti, Plzeň má novou vyhlášku přesně vymezují bezalkoholové zóny

Pětadvacet zastupitelů Plzně odsouhlasilo přijetí vyhlášky zamezující konzumaci alkoholu na přesně vymezených veřejných prostranstvích. Zastupitelé o vyhlášce bouřlivě diskutovali. Cílem je minimalizovat problémy s lidmi, kteří na ulicích pijí alkohol, potom zůstávají v opilosti ležet na lavičkách nebo na zemi, budí veřejné pohoršení, dopouštějí se výtržností, obtěžování a dělají nepořádek. Vyhláška bude platit nejen pro širší centrum města, ale i pro některé parky a další problematické lokality.

Proti přijetí vyhlášky s vytvořením bezalkoholových zón hlasovalo osm zastupitelů, čtyři se zdrželi. „Chceme tu situaci, která je na některých místech neúnosná, řešit formou vydání vyhlášky. Ne všem se tento postup může líbit. Mluví se o tom ve vedení města už dlouhá léta. Nikdy nebyl dostatek politické podpory, aby se to udělalo. Dnešní situace je ale naprosto opačná. Cítíme, že podpora pro tento dokument teď je. V době nouzového stavu kvůli covid-19 bylo zakázáno požívat alkohol na veřejnosti všude. Ukázalo se, že tento nástroj je efektivní vůči určitým skupinám obyvatel. Dařilo se potírat nevhodné chování některých osob,“ konstatoval předkladatel vyhlášky radní Martin Zrzavecký (ČSSD), který je radním pro bezpečnost.   

Obecně závazná vyhláška má zamezit konzumaci alkoholických nápojů také v okruhu 50 metrů od škol a školských zařízení, dále pak v prostoru nástupišť a nástupních ostrůvků veřejné hromadné dopravy. Součástí vyhlášky je výjimka týkající se prostorů zahrádek a předzahrádek, které jsou součástí restaurací, hospod, kaváren a barů. Vztahovat se nebude na schválené slavnosti či jiné kulturní, společenské a sportovní akce nebo trhy. Další výjimka se týká případného konání oslav u příležitosti zisku mistrovského titulu v nejvyšší republikové soutěži některým z plzeňských sportovních klubů.

Zamezení konzumace alkoholu na veřejnosti má přispět ke snížení počtu spáchaných přestupků proti majetku (vandalství) na veřejných prostranství, ke kterým dochází ve většině případů pod vlivem alkoholu. Cílem opatření je i menší znečišťování veřejného prostranství sklem a dalšími odpadky.

Vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejných prostranstvích v Plzni připravuje vedení města. Bezalkoholové zóny by měly zřejmě vzniknout v okolí hlavního nádraží, Americké třídy, dále pak kolem sadového okruhu v historickém jádru města. Cílem...

„Piráti nesouhlasí s vyhláškou předloženou v této podob. Jakákoliv právní norma by měla být dostatečně ze strany adresátů splnitelná. Vyčítám vyhlášce velkou plošnost. Ne každý občan bude vědět, že se nachází na území, kde se nesmí alkohol konzumovat. Dále je to obtížná vymahatelnost od těch lidí. Když bude mít alkohol v nějakém pytli například. Mělo se to nejprve vyzkoušet jako pilotní projekt na menším území ve městě třeba na rok,“ konstatoval před hlasováním pirátský zastupitel Daniel Kůs. „Veřejnost budeme informovat o bezalkoholových zónách prostřednictvím kampaně, na kterou jsme připraveni. Nezaznamenal jsem, že by měly být lokality označeny na místě nějakou cedulí zakazující požívání alkoholu. Výběru lokalit jsme věnovali velkou péči. Připomínkovaly to i obvody,“ doplnil radní pro bezpečnost.

„Jsem proti této vyhlášce. Většina vyhlášek se dotkne i slušnějších lidí, a to bude i tento případ. Pokud takto omezíme lidi v jedné lokalitě, přejdou do jiné lokality, kde vyhláška neplatí. Když se odebere alkohol těm problematickým osobám, dojde na místě ke konfliktům s nimi. Bezdomovců je v Plzni kolem 450. Kvůli takovému počtu by bylo zbytečné dělat takovou vyhlášku,“ podotkl starosta městské části Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS).

Na to reagoval náměstek primátora David Šlouf (ODS) v tom smyslu, že vyhláška není primárně zaměřená proti bezdomovcům. „Větší problém máme s chováním cizinců. Bezdomovci jsou přizpůsobivější a mnohem více ctí zákony a pravidla hry než ti cizinci. Při průzkumu expertů vyšlo na reprezentativním vzorku respondentů, že 91 procent občanů z řad veřejnosti je pro zavedení bezalkoholových zón. Nevymýšlíme si něco, co by nepodporovala veřejnost. Chceme ty situaci zklidnit. Došli jsme k tomu, že je lepší vymezit plošné území bezalkoholových zón,“ řekl náměstek primátora Šlouf.

Zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL) upozornil na to, že lidé si najdou zónu, kde se pít alkohol nesmí a pak si najdou to nejbližší místo, kde ho pít lze. „Když se podívám na kombinaci zákazových zón na území obvodu Plzeň 3 a Plzeň 2, tak nejlepší pro chlastačku je Mikulášské náměstí, kde jsou dvě osmiletá gymnázia. Tak to bude výborný příklad pro ty studenty. Bojím se toho, že Mikulášské náměstí zrekonstruované nákladem desítek milionů korun se stane úžasnou předzahrádkou. A všichni ti, co zatím chlastají na nádraží a u bývalého Tesca budou po zavedení platnosti vyhlášky sedět na Mikulášském náměstí,“ uvedl Náhlík.  

 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň, Plzen.eu

Štítky vyhláška, zákaz pití alkoholu, bezalkoholové zóny, zastupitelstvo Plzně, alkohol, Plzeň, Petr Náhlík, ODS, Daniel Kůs, Lumír Aschenbrenner, Martin Zrzavecký, Tesco, ČSSD, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec popíjení na veřejnosti, Plzeň má novou vyhlášku přesně vymezují bezalkoholové zóny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.