Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o vytvoření bezalkoholových zón v některých lokalitách města?

, aktualizováno 27. listopadu 2021, 13:10

Vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejných prostranstvích v Plzni připravuje vedení města. Bezalkoholové zóny by měly zřejmě vzniknout v okolí hlavního nádraží, Americké třídy, dále pak kolem sadového okruhu v historickém jádru města. Cílem je minimalizovat problémy s lidmi, kteří na ulicích pijí alkohol, potom zůstávají v opilosti ležet na lavičkách nebo na zemi, budí veřejné pohoršení, dopouštějí se výtržností, obtěžování a dělají nepořádek. Co si o nové vyhlášce a bezalkoholových zónách myslí zastupitelé Plzně? To se dočtete v naší Politické koridě.

Otázka: Co si myslíte o návrhu vyhlášky, která umožní vytvořit v některých částech Plzně bezalkoholové zóny?

David Šlouf (ODS)

Díky rozsáhlé studii ohledně systémového řešení problematiky lidí v bezdomoví na území města Plzně, kterou pro město Plzeň zpracoval tým odborníků ZČU pod vedením docenta Váně, vedoucího katedry sociologie, máme zjištěno, že se 91 procent z 754 oslovených respondentů z řad veřejnosti vyslovilo PRO zřízení bezalkoholových zón na území města Plzně. Při jejich zavádění bude však dle mého názoru nezbytné, aby společně k jednomu stolu zasedli zástupci města, Městské policie, PČR a poskytovatelů sociálních služeb. Je třeba přesně určit, jak bude postupováno při kontrolách dodržování platnosti vyhlášky, kam se lidé bezdomoví přesunou v rámci území města Plzně a jakým způsobem spolu půjdou ruku v ruce prevence a represe.

Roman Zarzycký (ANO)

Každý, kdo prochází exponovanými a oblíbenými místy – například Mlýnskou strouhou, sadovým okruhem apod. si nemůže nevšimnout, že je zde problém alkoholu a jeho konzumace. Velmi často konzumenti dávají špatný příklad našim dětem a mládeži. Proto vznik tohoto omezení a jeho ukotvení ve vyhlášce dává smysl. Slušné občany města Plzně, kterých je velmi významná většina tato úprava nezatíží a osobám, které narušují soužití s většinou populace ukáže mantinely. Pokud tento krok zlepší obecně známou problematiku a případně její vymahatelnost, budu ho podporovat.

Martin Zrzavecký (ČSSD)

V rámci nouzového stavu, kdy bylo zakázáno požívání alkoholu na veřejnosti se jednoznačně prokázalo, že se jedná o velmi efektivní nástroj směrem k nepřizpůsobivým skupinám osob. A to je jeden z důvodů, proč jsme jednoznačně pro vnik vyhlášky o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejnosti ve vybraných lokalitách. V současné době na vyhlášce pracujeme a rádi bychom ji pustili do schvalovacího procesu na počátku příštího roku. O této vyhlášce se mezi politiky hovoří už mnoho let, a tak doufám, že se nám ji konečně podaří prosadit.

Michal Vozobule (TOP 09)

My jsme v minulosti této vyhlášce příliš nakloněni nebyli, protože máme za to, že jde o věc osobní svobody, resp. odpovědnosti z ní plynoucí. Nicméně odborná studie týkající se lidí bez domova, která má být výsledkem práce tzv. Váněho komise, ukazuje, že se jedná o jedno z obecně preferovaných a akceptovaných řešení. Musí pak ale jít o striktně odborné opatření, které má mít za cíl obsáhnout jen úzce vymezené lokality a musí mu předcházet jasná diskuse o případných negativních dopadech pro jiné části města. Teprve tehdy bychom byli připraveni o takové vyhlášce přemýšlet a jednat.

Pavel Bosák (Piráti) 

Vyhláška o bezalkoholových zónách dává v určitých lokalitách města smysl, jako například v okolí nádraží, které má sloužit primárně dopravní funkci. Jedná se však pouze o přesunutí problémů s podnapilými osobami jinam. A proto je nutné, aby zároveň s vyhláškou město zintenzivnilo podporu programů a organizací, které pomáhají lidem se závislostmi. Jinak by to bylo jen jakési strkání hlavy do písku, kdy problém řešíme tím, že jej odstraníme z očí. Určitě by se z této vyhlášky neměl stát nástroj šikany a stigmatizace lidí bez domova. Proto je třeba její zavádění v konkrétních místech pečlivě zvážit a řádně zdůvodnit.

Pavel Janouškovec (KDU-ČSL)

 

Vyhláška zklidní exponovaná místa ve středu města, kde se pohybuje velké množství lidí. Důležitá bude její vymahatelnost, neboť ji budou porušovat hlavně lidé sociálně nepřizpůsobiví, kteří obecně žádná nařízení nerespektují. A jistě si budou hledat jiná vhodná místa ke konzumaci alkoholu.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu, kromě KSČM.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky politická korida, Plzeň, bezalkoholové zóny, bezdomovci, vyhláška, žebrání, alkohol, konzumace alkoholu, záchytka, zastupitelé Plzně, ODS, Roman Zarzycký, Martin Zrzavecký, Michal Vozobule, Pavel Bosák, ČSSD, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o vytvoření bezalkoholových zón v některých lokalitách města?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.