Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vzpomínka na deset amerických letců, zahynuli v únoru 1944 v sestřeleném bombardéru poblíž Nepomuku

Památku deseti amerických letců, kteří zahynuli 22. února 1944 v troskách sestřeleného bombardéru Consolidated B-24J Liberator, si v sobotu připomněli lidé v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Osudného dne krátce po jedné hodině odpoledni dopadl letoun nedaleko od Zelené hory k hájovně Dubeč a na zemi explodoval. Z jedenáctičlenné posádky Lt. G. Goddarda přežil jen střelec Raymond A. Noury. V roce 2004 se poprvé vrátil na místo tragédie.   

Kolem osmé hodiny ranní odstartovalo 22. února 1944 ze základen v jižní Itálii odstartovalo 118 bombardérů B-24 Liberator a 65 bombardérů B-17 Flying Fortress. Mezi nimi byl i bombardér přezdívaný Miss Fortune. Cílem mise byla továrna na německé stíhačky nedaleko od Regensburgu. Bombardéry se však dostaly do těžké palby flaků a mnoho z nich bylo poškozeno. Plný děr byl i letoun Lt. Goddarda, ale přes značné poškození a bez krytí stíhačů pokračoval na sekundární cíl mise, kterým byly Škodovy závody v Plzni.

Po poledni došlo nad Plzeňskem k vzdušné bitvě, která byla prvním soubojem mezi vzdušnými silami USA a Německa nad územím Protektorátu Čechy a Morava. Na americký bombardér Miss Fortune zaútočilo několik německých stíhaček Me 110. A ze země do letadla pálila i protivzdušná obrana. Bombardér dostal zásah nejen ze stíhačky, ale osudným se mu stal zřejmě granát vystřelený německou protileteckou obranou. Výbuch odtrhl z letadla křídlo i s motorem a vyhodil ven střelce Raymonda Nouryho. Bombardér se zřítil k zemi s deseti muži, kteří neměli šanci přežít.

Pýcha amerického letectva se po dopadu roztříštila o zem, letoun vyhloubil obrovský kráter a dílo zkázy dovršil silný požár. Střelec Noury vyhozený tlakovou vlnou z letadla se o několik okamžiků později probral na padáku. Snesl se u lesa nad Chocenicemi s nohou poraněnou od střepiny. Tam ho objevili místní obyvatelé, převezli ho na četnickou stanici, kde mu poskytli první pomoc. Na místě ho pak zajalo gestapo. Seržant Noury strávil zbytek války v zajateckém táboře.  

Při souboji byly sestřeleny další liberátory, jeden dopadl u Bukovce nedaleko Horšovského Týna a další na louku u Lhenic na Prachaticku. K zemi šly i čtyři útočící Messerschmitty. Ostatky padlých vojáků byly pohřbené v jedné rakvi na hřbitově v Prádle. V roce 1946 byla tato rakev exhumována americkými jednotkami, převezena do Německa a následně na americké hřbitovy.

Při nehodě bombardéru zahynuli:
1. pilot poručík GEORGE M.GODDARD
2. pilot poručík HAIG KANDARIAN
navigátor poručík JOSEPH FREDERICK ALTEMUS
bombometčík PORUČÍK CHARLES FAINE SPICKARD
střelec seržant OSCAR WILLIAM HOUSER
radiooperátor serž. WAYNESWORTH EVANSON NELSON
střelec seržant HEROLD CLEVURN CARTER
střelec seržant ROY ELTON HUGHES
střelec seržant JOHN ALOYSIUS GOLDBACH
střelec seržant REXFORD HARWELL RHODES

Přeživší hrdina se vrátil na místo tragédie 

Na místo tragédie v Dubči u Nepomuku se jediný přeživší Raymond A. Noury vrátil poprvé v roce 2004 a podruhé v roce 2009, kde tento drobný usměvavý muž malého vzrůstu nesmírně dojemným způsobem uctil památku svých padlých spolubojovníků. Tehdy byl na místě dopadu odhalen pomník Nakloněný obelisk od klatovského sochaře Václava Fialy. Tvoří jej 7,5 metru vysoký štíhlý kvádr z leštěného nerezového plechu, ve kterém se zrcadlí stromy a on tak splývá s okolní přírodou. Jeho naklonění o 7° připomíná trajektorii zříceného letadla. Obelisk doplňuje deset žulových krychlí pro každého mrtvého členy posádky.

„Slyšel jsem v interkomu volat zadního střelce na posádku, že se ve směru sedmi hodin formuje k útoku skupina čtyř Me 110. Začali jsme střílet. Oba motory pravého křídla hořely, díry byly v pumovnici i v nádržích. Byl to hrozný pohled. Šel jsem zpátky k pilotům, když v tom jsme dostali další zásah, tentokrát přímo do pilotního prostoru. Viděl jsem, že se křídlo odlamuje od letadla, a to začalo padat. Řekl jsem si jen, že to je konec. Sáhl jsem po svém krucifixu, ale nemohl jsem ho najít. A pak jsem ztratil vědomí. Výbuch mě vyhodil z trupu ven. Probral jsem se až na padáku,“ vzpomínal při své návštěvě na tragédii Raymond A. Noury.

Badatelé vykopali z kráteru trosky bombardéru

V 80. letech minulého století se uskutečnilo několik pokusů o identifikaci posádky zříceného stroje. Po troskách letounu začalo pátrat několik badatelů například Jaromír a Martin Kohoutovi z Plzně, kterým se podařilo vykopat několik fragmentů letadla. Po roce 1990 se kopali v kráteru badatelé pod vedením Jiřího Koloucha. Vedle množství zkroucených plechů našli tři motory, vrtule prostřelené protileteckou obranou, rádio, pět kulometů M2 Browning. Ve čtyřmetrové hloubce pak našli i osobní věci posádky včetně pěti vojenských známek. Díky tomu se podařilo identifikovat celou posádku. Smutné zjištění pak potvrdil i nález prstenu, který nosil na ruce velitel letounu Lt. G. Goddard. Nalezený prsten si později do USA odvezla jeho dcera, která také pátrala po osudu svého otce.

Obrovské množství fragmentů sestřeleného letounu, včetně nalezených osobních věcí posádky a mnoha dalších historických předmětů souvisejících s těmito muži je nyní k vidění ve speciální expozici Městského muzea a galerie Nepomuk. „Malý velký seržant,“ hrdina Raymond Noury se v roce 2004 stal čestným občanem Nepomuku a nedalekého Prádla. Jeho životní pouť skončila 20. prosince 2013, kdy zemřel ve věku 90 let.

FOTOGALERIE: Pietní akt v Nepomuku

Sobota, 19. února 2022, 16:51

FOTOGALERIE: Pietní akt v Nepomuku
FOTOGALERIE: Pietní akt v Nepomuku

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky pietní akt, sestřelený bombardér, Dubeč u Nepomuku, Raymond A. Noury, trosky letadla, Nepomuk, Plzeňský kraj, Dubeč, Zelené hory, stíhačka, Itálie, USA, Německo, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínka na deset amerických letců, zahynuli v únoru 1944 v sestřeleném bombardéru poblíž Nepomuku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.