Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vydejte se po stopách sv. Vintíře, poznáte historickou sídelní stezku vedoucí po území ČR a Bavorska

Chcete se projít po jedné ze zásadních historických sídelních stezek vedoucí na území Česka a Bavorska? Vyzkoušejte Vintířovu stezku, jedná se o 160 km dlouhá poutní cestu střední obtížnosti. Zdolat ji lze v devíti denních etapách. Cesta vede Bavorským lesem a Šumavou a kdo se na Vintířovu stezku vydá, najde klidné putování srdcem oblasti, která je nazývána „Zelenou střechou Evropy“.

Vintířova stezka dnes vede po zapomenutých cestách Bavorským lesem a Šumavou – od kláštera Niederalteich na Dunaji, Bavorským lesem a oblastí Národního parku, až k české obci Dobrá Voda a dále až do jihočeské Blatné. „Podél devíti denních etap mohou poutníci objevovat celou řadu zvláštností, například poutní kostel Frauenbrünnl u Rinchnachu nebo „zelený” hraniční přechod do Čech Gsenget, který byl několik desetiletí znepřístupněn železnou oponou. Na české straně můžeme mimo jiné objevit skleněný oltář v Dobré Vodě nebo synagogu v Hartmanicích,“ zve Simona Fink z Informačního centra Bavorsko – Čechy.

Etapy Vintířovy stezky
Etapa 1. Niederalteich – Lalling (19 km)
Etapa 2. Lalling – Rinchnach (19 km)
Etapa 3. Rinchnach – Zwiesel (15 km)
Etapa 4. Zwiesel – Prášily (21 km)
Etapa 5. Prášily – Hartmanice (14 km)
Etapa 6. Hartmanice – Sušice (16 km)
Etapa 7. Suřice – Horažďovice (22 km)
Etapa 8. Horažďovice – Chanovice (15 km)
Etapa 9. Chanovice – Blatná (20 km)

Byl to sv. Vintíř, kdo se v 11. století vydal hluboko do neosídleného „Severního lesa”. Zde začal, v obci nesoucí dnes název Rinchnach, s mýcením neprostupných lesů. Tím položil základní kámen k osidlování hraniční oblasti. Proto je také symbolem turistického značení na německé straně motyčka. „Po stopách sv. Vintíře nyní vede poutní trasa původní lesní divočinou a pestrou krajinou s dalekými výhledy. Při putování se budou turisté seznamovat s Vintířem, který byl nejen mnichem objevitelem, ale také diplomatem a mírotvůrcem mezi národy,“ zdůraznila Fink.

Naučná stezka u Lallingu, výstavy ve skanzenu Lindberg a stejně tak muzeum Šimona Adlera v Dobré Vodě zavedou poutníky hluboko do historie, kde mohou nahlédnout do Vintířova života a jeho působení na tomto světě. V místech nazvaných Vintířův kámen, Vintířův kostelík (poutní kostel Frauenbrünnl u Rinchnachu) nebo Vintířova hora se turisté nachází přímo tam, kde Vintíř vybudoval své poustevny.

Pro putování po Vintířově stezce je dostačující základní fyzická kondice. „Před startem je doporučeno obstarat si „Průvodce etapami – Vintířova stezka”, kde jsou jednotlivé úseky cesty podrobně popsány a poutníci se tak mohou na cestu dobře připravit. Jednoduše řečeno, bude stačit na lehko sbalený batoh s dostatkem jídla na celý den,“ dodala Simona Fink.

Vintíř žil v 10.–11. století a jeho život je opředen mnoha nejasnostmi. Je pravděpodobné, že se přátelil s přemyslovskými bratry Oldřichem a Jaromírem, kteří v roce 1001 utekli z Čech před krutým Boleslavem Ryšavým. Kolovala pověst, že se Vintíř stal kmotrem knížete Břetislava, Oldřichova syna. Po setkání s biskupem Gothardem se Vintíř rozhodl stát řeholníkem benediktinského řádu. Vykonal pouť do Svaté země a po návratu roku 1007 složil řeholní sliby. Nejprve se navzdory vstupu do řádu nemohl vzdát světských radovánek, později ale odchází do samoty a žije příkladný život světce. Prošel Bavorskem, později se přemístil do kraje nad Řezným potokem na bavorské straně Šumavy, kde si založil poustevnu. Ta se s příchodem dalších bratří později rozrostla v klášter Riminichi (klášter Rinchnach). Později se dostal do oblasti kolem hradu Rabí a nakonec se usadil na vrchu Březník (Dobrá Voda), kde v poustevně Březnice 9. října 1045 zemřel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Vondrášek, Jana Baumruková Pátková, Marco Felgenhauer

Štítky Vintířova stezka, Vintíř, Šumava, Bavorsko, turistika, Vintířov, Česko, Bavorský les, Evropa, klášter, Hartmanice, poustevna, Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se po stopách sv. Vintíře, poznáte historickou sídelní stezku vedoucí po území ČR a Bavorska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.