Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Sedmiletý Liborek uchvátil posluchače svou přednáškou na setkání zvoníků. Příští rok se akce přesune do Plzně

Západočeská metropole bude v příštím roce hostit zvoníky nejen z České republiky. Postaral se o to čtrnáctiletý Bruno Bezděk a sedmiletý Libor Janíček. Na posledním setkání zvoníků převzali putovní zvoničku. Mladší z dvojice chlapců na akci zaujal i svou přednáškou o internetové encyklopedii zvonů, kterou natáčí spolu se svým tatínkem.

Plzeň na letošním Setkání zvoníků ČR, které poprvé konalo mimo Prahu, úspěšně reprezentovali dva mladí zvoníci. Sedmiletý Libor Janíček byl dokonce jako jeden z vůbec nejmladších zvoníků v republice se svou přednáškou zařazen i do hlavního programu. „Měl jsem velkou radost, že jsem mohl na vlastní oči vidět tolik zvoníků pohromadě a vyprávět o našem putování #zazvony i o internetové encyklopedii zvonů, kterou s tátou připravujeme,“ pochvaloval si Liborek.

Čtrnáctiletý Bruno je jedním z nejmladších zvoníků v Česku, zvony umí rozeznít i opravit

Už jako miminko v kočárku vnímal dnes čtrnáctiletý Plzeňan Bruno Bezděk odbíjení zvonů. Jak rostl, začal růst i jeho zájem o tyto největší hudební nástroje, tak zvony totiž sám nazývá. Dnes je nejen jedním z nejmladších zvoníků v České republice,...

Na akci se sešlo přes 70 zvoníků z celkem 21 měst. Akci si nenechal ujít ani Bruno Bezděk, který je ve svých čtrnácti letech odborníkem na zvony. Ví mnoho o jejich výrobě, o tom, jak by měly znít a zná zvuk i historii mnoha zvonů, které jsou osazeny ve věžích kostelů.

„Už cestou v autě, jsme se s Liborkem a jeho tátou domluvili, že příští rok budeme akci pořádat v Plzni, protože tu máme co ukázat a víme, že připravíme parádní program,“ doplnil Bruno. Společně chtějí připravit celodenní program s odbornými přednáškami i exkurzemi do vybraných zvonic a další doprovodný program. Akce by se měla uskutečnit 3. května 2025. Přístupná bude i veřejnosti.

Už teď očekávají organizátoři rekordní počet zvoníků z Česka, Slovenska, Polska a Německa. „Liborek s Brunem chtějí navíc, nejen Plzeňanům, připomenout, že v roce 2025 budou zvony v katedrále sv. Bartoloměje slavit 10 let od jejich zavěšení do věže v rámci projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015,“ dodal Libor Janíček, autor projektu ZaZvony.

Ohodnoť článek

Foto Libor Janíček

Štítky Setkání zvoníků ČR, zvoníci, zvony, ZaZvony, Libor Janíček, Bruno Bezděk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmiletý Liborek uchvátil posluchače svou přednáškou na setkání zvoníků. Příští rok se akce přesune do Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.