Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Začala stavba osmipodlažního parkovacího domu za 198 milionů, pojme přes 400 aut

Plzeň začala v areálu bývalých kasáren a pivovaru Světovar na Slovanech stavět parkovací dům. Objekt za 198 milionů korun pojme až 433 vozidel v podzemní i nadzemní části. K dispozici tam budou i nabíjecí stanice na elektromobily. Hotovo by mělo být v listopadu 2026. Výstavba parkovacího domu je podmínkou, aby mohlo město ve stejné lokalitě postavit tři bytové domy, kde bude až 150 bytů.

„Parkovací dům má sloužit především k pokrytí potřeb areálu bývalých kasáren Světovar, kde se připravuje výstavba bytových domů. V objektu zajistíme infrastrukturu až pro deset procent elektroautomobilů. Objekt osadíme parkovacím systémem. Všechna stání tak budou placená s přístupem na čipové karty či parkovací lístky,“ přiblížil technický náměstek Pavel Bosák (Piráti). Sazby budou odlišné podle jednotlivých skupin uživatelů.

Je v Plzni dostatek parkovacích míst pro rezidenty a jaká se nabízí řešení? Zeptali jsme se místních zastupitelů

Nedostatek parkovacích míst je téma, které řeší nejeden Plzeňan. Řada obyvatel musí kroužit kolem domu, než najde volné místo. Mnohdy je zabírají firemní vozidla a problém představují i například autovraky. V naší pravidelné rubrice Politická...

 

Parkovací dům o rozměrech zhruba 35 x 50 metrů bude mít tři podzemní a pět nadzemních podlaží. Nosnou konstrukci bude tvořit železobetonový skelet, obvodové stěny navrhli architekti jako monolitické železobetonové. Veškeré konstrukce budou z pohledového betonu. „Nyní nás čeká jedna z nejnáročnějších etap výstavby, a to zahájení hloubení stavební jámy,“ řekl Radim Smékal z firmy Strabag, která dům staví. 

Za návrhem stojí architektonické studio Atelier 99. „Naší snahou při návrhu celkové koncepce parkovacího domu bylo i zakomponování a propojení přírody s jinak industriálním vzhledem parkovacího domu. Tento bod jsme vyřešili v podobě zelené střechy, která je viditelná ve své šikmé části z posledního podlaží parkovacích míst a zároveň navazuje na zelenou střechu archivu města Plzně,“ uvedli architekti. Zajíždět do parkovacího domu budou vozidla z ulice Slovanská alej. Hotovo by mělo být v listopadu roku 2026.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky parkovací dům, Světovar, stavba parkovacího domu, nedostatek parkování, výstavba bytů, Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba osmipodlažního parkovacího domu za 198 milionů, pojme přes 400 aut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.