Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nového primátora Plzně přijala hejtmanka, prioritou města i kraje je stavba západního okruhu

Svoji první pracovní návštěvu ve funkci primátora Plzně absolvoval jen den po svém zvolení Pavel Šindelář (ODS). Daleko cestovat nemusel, zůstal stále v centru Plzně. V sídle vedení Plzeňského kraje ho totiž přivítala hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Řešili nejdůležitější společné projekty města a kraje.

„Vážím si toho, že první kroky pana primátora vedou právě k nám do sídla Plzeňského kraje. Shodli jsme se na řadě témat, kde se budeme snažit o rozvoj města i celého regionu společně tak, aby byl ku prospěchu jeho občanům. Tím největším ale je a bude dokončení hlavní dopravní tepny, která usnadní život nám všem – západního silničního okruhu města, kde jsme spoluinvestoři,“ komentovala návštěvu nového primátora Ilona Mauritzová.

Stejně jako v jiných částech země patří i Plzeň k těm městům, které ovlivňují celou správní oblast daného kraje a jsou jeho přirozeným centrem. Ať už je to díky počtu obyvatel (více než 171 tis.), tak i koncentrací velkých zaměstnavatelů, spádovostí správních orgánů, zdravotní péče (FN Plzeň), vysokých i středních škol a dalších. Bez úzké spolupráce s ním proto není možné podle hejtmanky Ilony Mauritzové plánovat ekonomický i společenský rozvoj kraje.

„Máme skutečně mnoho společného. Jen namátkou zmíním každoroční několikamilionovou podporu provozu Divadla Josefa Kajetána Tyla nebo Plzeňské filharmonie, kde se dělíme o podíl na nákladech. Společně podporujeme i divadlo Alfa, projekt Depa Plzeň anebo velmi známé a oblíbené centrum Techmánie,“ připomněla Ilona Mauritzová.

Prioritou kraje i města je západní okruh Plzně

Dokončení silničního „západního okruhu Plzně“, jeho druhé etapy mezi silnicemi Křimická (Chebská) – Karlovarská, však patří k těm největším a nejzásadnějším projektům, ať už z hlediska finančního, tak stavebně technického. „Je to nejnáročnější dopravní stavba, která si vyžádá 2,212 miliardy korun. V současné době je prostavěno již 1,4 miliardy korun, z čehož kraj uhradil 1, 2 miliardy a město Plzeň 168 milionů korun. Dobrá úzká spolupráce nás investorů – kraje a města je důležitá, protože na tuto dopravní tepnu budou navazovat další silniční úseky, které odvedou část dopravy ze zejména přetížené Karlovarské a Klatovské třídy. Stavby proto na sebe musejí dobře navazovat,“ říká hejtmanka. Stavba jede podle harmonogramu a dokončena má být v únoru roku 2023.

Západní obchvat Plzně za více než dvě miliardy korun je za půlkou, dokončuje se 1,3 km dlouhý most

Západní obchvat Plzně, největší silniční stavba Plzeňského kraje za 2,2 miliardy korun s DPH, je za polovinou. Hotové jsou stavby za 1,3 miliardy korun. Dokončuje se jeho nejdražší a nejsložitější část, mostní estakáda mezi městskými částmi...

Projekt silničního obchvatu podobně vidí jako nejdůležitější společný projekt města a kraje i nový plzeňský primátor. „V Plzni jsme v posledních letech udělali v dopravě obrovský krok dopředu, a to jak v hromadné, tak individuální. Právě v oblasti individuální jsou pro nás výstavba západního a části východního okruhu naprosto klíčové. Dokončením druhé etapy západního okruhu propojíme Bory, Skvrňany, Křimice, Radčice a Severní Předměstí, tedy konkrétně nejrozsáhlejší průmyslovou zónu města s největšími sídlišti na severu Plzně, v nichž žije na 50 tisíc obyvatel,“ konstatoval Pavel Šindelář.

Svedení tranzitní dopravy po západním okruhu uleví podle primátora dopravě v centru města, zmizet by z něj měly tisíce projíždějících vozů denně. „Jde o největší dopravní stavby za poslední desítky let, nebyly ani jednoduché na přípravu a financování. I proto bych rád poděkoval Plzeňskému kraji a Ředitelství silnic a dálnic, že jsou v tom s námi. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na spolupráci se Správou železnic, které společně s námi rekonstruují dopravní uzly v řádech miliard korun,“ dodal primátor Pavel Šindelář.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky nový primátor, primátor Plzně, Pavel Šindelář, hejtmanka Ilona Mauritzová, hejtmanka Plzeňského kraje, západní okruh, Plzeň, primátor, projekt, Ilona Mauritzová, ODS, Plzeňský kraj, doprava, Správa železniční dopravní cesty, Divadlo Josefa Kajetána Tyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nového primátora Plzně přijala hejtmanka, prioritou města i kraje je stavba západního okruhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.