Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTOGALERIE: Nádherně rostlý vánoční strom pro Plzeň dorazil v noci na náměstí Republiky

, aktualizováno 13. listopadu 2021, 9:05

V husté mlze se včera ráno kácel v obci Zahrádka na Chebsku vánoční strom pro město Plzeň. Čtyřicet let starou, nádherně rostlou jedli obrovskou, nabídli městu manželé Křížovi. Vysoký strom byl doslova přilepený na jejich dům, jeho větve zasahovaly do prvního patra objektu a značně tam stínily. Ještě nikdy neměla Plzeň svůj vánoční strom z větší dálky, transport musel překonat vzdálenost přesahující 50 kilometrů, jel až se ze sousedního Karlovarského kraje. Teď už stojí strom na svém obvyklém místě na náměstí Republiky.

„Samotné kácení vánočního stromu proběhlo v klidu. Poněkud obtížnější to měl tentokrát jeden z horolezců, který musel proniknout až do koruny stromu, aby tam mohl upevnit lano od autojeřábu, který pak strom nakládal na transportní vozidlo. Větve této jedle jsou nesmírně husté a horolezec se tím porostem protáhl do koruny jen s velkými obtížemi,“ popsala akci Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně.

FOTOGALERIE: Vánoční strom pro Plzeň 2021

Pátek, 12. listopadu 2021, 16:20

FOTOGALERIE: Vánoční strom pro Plzeň 2021
FOTOGALERIE: Vánoční strom pro Plzeň 2021

Celkem se na kácení, nakládání a transportu stromu podílelo 15 osob. Nechyběli mezi nimi dva dřevorubci a dva horolezci. Strom se stěhoval na speciálním podvalníku, jehož délka byla 20 metrů. Převoz je logisticky velmi náročná operace, byla potřeba naplánovat trasu tak, aby se transport vyhnul velkým zatáčkám. V nočních hodinách strom dorazí na náměstí Republiky, kde ho pracovníci správy veřejného statku vztyčí na obvyklém místě. Délka stromu je upravena na 15 metrů, usadí se do 1,5 metru hlubokého otvoru na náměstí.

Letošní vánoční strom bude mít oproti těm z minulých let několik nej. Do Plzně putuje z největší dálky, až z Karlovarského kraje. Ale bude to také historicky nejtěžší strom, vzhledem k tomu, jak hustě je tato jedle obrovská porostlá. A právě jedle obrovská bude vůbec poprvé plzeňským vánočním stromem. Slavnostní rozsvícení stromečku, kterému mohli Plzeňané vybrat v anketě ozdoby, bude o první adventní neděli čili 28. listopadu.

Přísná kritéria na výběr vánočního stromu

„Tentokrát jsme vánoční strom vybrali opravdu až na poslední chvíli,“ uvedl Richard Havelka z Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. „Nabídek nebylo mnoho a převažovaly ty z mimoplzeňských lokalit. Ti, kteří mají na svých pozemcích vzrostlý exemplář smrku, jedle nebo douglasky, by už teď měli zvažovat, zda by z něj nechtěli udělat za dva až tři roky vánoční strom na plzeňské náměstí,“ doplnil.

O ideálním stromečku nerozhoduje jen jeho velikost a tvar, ale také vzdálenost a přístupnost techniky. „Jeřáb a odvozní souprava musí mít dostatek prostoru s pevným podkladem pro naložení řezaného stromu. Při transportu leží pokácený strom na ocelových podpěrách, aby nedošlo k poškození větví,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

„Vzhledem k nutnosti dostatku prostoru pro nakládku a bezpečný odvoz bohužel musíme nabídky jedinců na vánoční strom například ze zahrádkářských kolonií odmítat,“ zdůraznil Miloš Pacolt ze Správy veřejného statku města Plzně, který spolu s kolegou celou tuto akci každoročně koordinuje.

Jedle obrovská pochází ze Severní Ameriky a do Evropy byla dovezena spolu s dalšími dřevinami pro zámecké parky Davidem Douglasem v roce 1831, jako například douglaska tisolistá. U nás bývá oblíbená jako okrasná dřevina, v USA je oblíbeným vánočním stromem. Roste velmi rychle a vytváří velké množství dřevní hmoty, která se využívá jako zdroj vlákniny, řeziva a nepříliš kvalitního stavebního dříví. Ve své domovině se dožívá stáří okolo 250 až 300 let, v evropských podmínkách obvykle méně. Američtí indiáni využívali její silně aromatické pryskyřice k vymazávání lodí a vnitřků budov.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radka Žáková

Štítky vánoční strom, kácení, transport, Plzeň, Vánoce, advent, jedle obrovská, strom Pro Plzeň, vánoční stromek, strom, Náměstí republiky, Karlovarský kraj, horolezec, okres Cheb, Zahrádka, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Nádherně rostlý vánoční strom pro Plzeň dorazil v noci na náměstí Republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.