Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O práci světově uznávaného vědce z Plzně se zajímá i NASA, dokázal spočítat hustotu kůry Měsíce

Celosvětově uznávaný vědec, geomatik Michal Šprlák se po úspěchu v zahraničí vrátil zpět do Plzně a působí na Západočeské univerzitě (ZČU). Je držitelem ceny Guyho Bomforda, kterou uděluje Mezinárodní asociace geodézie jednou za čtyři roky a na celém světě ji získalo jen dvanáct vědců. O jeho matematickou metodu výpočtu hustoty uvnitř planetárních těles se zajímají nejrůznější vesmírné agentury, včetně NASA. Dokázal mimo jiné spočítat hustotu měsíční kůry. Působil v Austrálii a v Norsku.

V Plzni pracuje Michal Šprlák na Fakultě aplikovaných věd – katedře geomatiky. Nedávno byl jmenován docentem. „Geomatika zastřešuje takové obory, jako je geodézie, zeměměřičství, fotogrammetrie (vyhodnocování snímků), dálkový průzkum Země, kartografie či geoinformatika. Slovo geomatika se pro ně začalo používat v Kanadě v 80. letech minulého století, tedy v době, kdy došlo k velkému zkvalitnění měřících a zobrazovacích technologií. Jsou to obory, jejichž úlohou je sběr, zpracování a analýza geoúdajů,“ vysvětlil uznávaný věděc, čím se jeho vědní obor zabývá.

Michal Šprlák se narodil v Trstené na Slovensku, po absolvování gymnázia vystudoval Stavební fakultu v Bratislavě. „Můj děda byl stavař, měl inženýrský pohled na svět a asi jsem ho po něm zdědil a vždycky mě bavily mapy. Na fakultě mě hodně zaujaly přednášky z geodézie. Když jsme měli ve druhém ročníku předmět, v němž jsme se věnovali globální geodézii a probírali v něm problémy, jako je tvar Země, gravitační pole, zemská kůra a podobně, tak jsem si řekl, že tohle je přesně to, co chci dělat,“ prozradil Michal Šprlák.

Po dokončení vysoké školy pracoval v Bratislavě ve Výzkumném ústavu geodézie a kartografie, pak odešel na dva roky do Norska, kde zpracovával data družicové mise GOCE, poté pracoval čtyři roky na ZČU, odkud v roce 2016 odešel do Austrálie. Mezi padesáti uchazeči z celého světa si ho do svého týmu vybral profesor Shin-Chan Han, jenž před tím působil v NASA.

Vědec spočítal hustotu kůry Měsíce

V Austrálii Michal Šprlák vyvinul metodu, díky níž spočítal hustotu měsíční kůry na základě dat, která nasbírala družicová mise GRAIL vyslaná NASA. Tento hustotní model měsíční kůry je doposud nejdetailnější, a navíc je prvním, který sestavovali nezávislí vědci, a ne týmy, jež do vesmíru vyslaly družice. S měřením hustoty měsíční kůry se začalo už v letech 1969 až 1972 během programu Apollo, kdy se vzorky dovezené z vesmírných misí testovaly v pozemských laboratořích. Metodu, kterou vyvinul Michal Šprlák se svými kolegy v Austrálii, je možné využít i na výpočet hustoty jiných vesmírných těles. O tomto úspěchu informovaly prestižní vědecké časopisy, např. Planetary and Space Science.

Cena Guyho Bomforda, kterou Michal Šprlák získal v roce 2019, mu byla udělena za práci při jeho prvním působení na ZČU. „V Plzni jsme vyvinuli matematický aparát, který propojuje jednotlivé veličiny gravitačního pole, čím jsme umožnili převod mezi daty získanými pozemním, leteckým nebo družicovým měřením. Za druhé jsme rozvinuli teorii třetích derivací, tedy změnu změny tíže. A za třetí jsme se zabývali problematikou, kterou nastolil v roce 1849 George Gabriel Stokes svým integrálem. To je rovnice, díky níž se převede fyzika (gravitační měření) do geometrie (referenční plocha pro nadmořské výšky).“  

Zmíněný integrál učí Šprlák studenty v předmětech, které souvisí s gravitačním polem. „A my tehdy na ZČU během čtyř let odvodili takovýchto integrálů více než sto,“ doplnil vědec, který v současné době přednáší studentům 4. ročníku a mimo jiné také vede studijní skupinu, která působí v rámci Mezinárodní geodetické asociace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Petr Korelus

Štítky ZČU, vědec, Michal Šprlák, Měsíc, NASA, výzkum, ocenění, Západočeská univerzita, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, Austrálie, Norsko, gravitace, Země, Fakulta aplikovaných věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O práci světově uznávaného vědce z Plzně se zajímá i NASA, dokázal spočítat hustotu kůry Měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.