Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Skupina Zrní zahraje pro Česko bez úložiště jaderného odpadu v srdci jedné z vytipovaných lokalit

Koncert skupiny Zrní pro Česko bez úložiště jaderného odpadu se i s doprovodným programem uskuteční v sobotu 10. července poblíž malebné obce Maňovice u Pačejova na Klatovsku. Víska leží přímo v srdci jedné z vytipovaných lokalit pro plánované jaderné úložiště. Vláda loni schválila výběr čtyř doporučených lokalit pro umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu - Březový potok na Klatovsku, Horka mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím, Hrádek u Jihlavy a Janoch u Temelína.

Akci odstartuje již 18. ročník tradičního protestního pochodu a cyklojízdy MEMORIÁL MILOSLAVA ŠIMKA, pojmenovaný po proslulém komikovi, slavném místním „lufťákovi“, jenž zde ještě za svého života založil občanský spolek s názvem Jaderný odpad? Děkujeme nechceme!

Chybět nebude ani moderovaná panelová diskuse na téma státem plánované výstavby inkriminovaného úložiště ve zdejší lokalitě Březový potok a vůbec na území ČR. Účastníky budou na tuto problematiku nejrůznější odborníci i představitelé veřejného a politického života. Odpoledne čekají návštěvníky akce divadelní představení a různé hry, večer vystoupí skupina Zrní.  

„V sobotu 10. července zahrajeme v Maňovicích u Pačejova, které jsou jednou z vytipovaných lokalit pro plánovanou stavbu úložiště jaderného odpadu. Nutno říct, že se energetikou nijak nezabýváme, ale byli jsme osloveni, tak jsme si o tom něco málo načetli a přijde nám dobrý přinejmenším to téma otevírat. Rádi podpoříme Maňovice a okolní obce, stejně jako i všechny ostatní vytipovaný lokality v jejich snaze vybudování úložiště zabránit,“ uvedla ve svém prohlášení skupina Zrní.

A proč?

„Podobný zařízení zatím nikde na světě neexistuje, v současnosti se vyhořelý palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Představa takovýho zařízení nám přijde nepěkná (440 hektarů v hloubce 500 metrů, odpad nebezpečnej desítky tisíc let, což je perspektiva, která se zcela vymyká dosavadním lidským zkušenostem). Nikdo samozřejmě neříká, že odpad máme odvážet mimo ČR. Souhlasíme s organizátory, že bychom měli spíš směřovat k jiným a bezpečnějším variantám řešení, případně od jaderné energie ustupovat, jako to dělají třeba v sousedním Německu a tenhle miliardovej riskantní projekt nerealizovat. Takový je náš laický pohled,“ říkají Honza, Honza, Honza, Honza & Ondra ze supiny Zrní.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Klofát

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, pochod, atomový zákon, výběr lokalit, koncert, Zrní, odpad, Česko, obilniny, okres Klatovy, Maňovice, Pačejov, Jihlava, Třebíč, Velké Meziříčí, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina Zrní zahraje pro Česko bez úložiště jaderného odpadu v srdci jedné z vytipovaných lokalit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.