Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Inspekce dala milionovou pokutu masokombinátu za nakládání s vodou

Milionovou pokutu uložili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni společnosti Maso Brejcha s.r.o. Masokombinát podle inspekce v rozporu s povolením vypouštěl odpadní vody do podzemních vod a bez povolení odebíral povrchové vody. Firma také neohlásila havárii, když z čističky vypustila odpadní vody a znečistila tak přítok říčky Ceciny a samotné Ceciny na Plzeňsku, uvedla ČIŽP. Firma se proti pokutě odvolala, ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo, sdělila mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Pokuta v červnu nabyla právní moci.

Firma ale s obsahem a závěry inspekce a ministerstva nesouhlasí a chce dosáhnout přezkoumání nezávislým soudem, řekl dnes jednatel Petr Brejcha. "Naše společnost má za to, že řízení vedené orgány ochrany přírody nebylo vedeno zákonným způsobem a jeho výsledky neodpovídají skutečnému stavu věci," uvedl. Firma podle něj při podnikání vždy kladla a klade důraz na dodržování všech požadavků na ochranu životního prostředí.

Čistírna odpadních vod (ČOV), kterou firma provozuje, vypouštěla v červnu 2015 do bezejmenného přítoku říčky Ceciny na jižním Plzeňsku černě zbarvené zapáchající odpadní vody s obsahem odumřelé biomasy, uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová. Firma tak podle ní porušila provozní řád ČOV, který mimo jiné stanoví, že vyčištěná voda na odtoku z čističky nesmí zapáchat po splašcích ani hnilobným zápachem. Vyčištěná voda na odtoku smí být pouze čirá nebo jemně zakalená, bezbarvá, případně žlutavá a nesmí zapáchat ani při detailním zkoumání. Čistička byla v daný termín v režimu havárie, takže odpadní vody neměla vůbec vypouštět. Firma je měla vyvážet. Havárii navíc nikomu neohlásila.

"V důsledku tohoto protiprávního jednání došlo k významnému znečištění povrchových vod ve vodním toku Cecina až do vzdálenosti 1,6 kilometru," řekla Horčicová. Firma podle ní podobně porušila provozní řád ČOV i o několik týdnů později, kdy byla čistička také v režimu havárie.

Inspekce navíc společnosti vytýká, že v době nefunkčnosti ČOV od 16. června 2015 do 22. července 2015 vyvezla fekálními vozy na okolní zemědělské pozemky nejméně 454 metrů krychlových mechanicky předčištěné odpadní vody z čističky. Odpadní vody tak bez patřičného povolení vypustila do podzemních vod. Firma navíc nepředložila provozní deník, nevedla v něm všechny předepsané záznamy, zaznamenávala do něho nepravdivé údaje a nesplňovala denní obsluhu ČOV.

Inspekce uložila firmě ještě pokutu 23 200 korun za to, že bez platného vodoprávního povolení odebrala před čtyřmi lety 580 metrů krychlových povrchových vod.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČR, ekologie, potraviny, maso, ČIŽP, Česká inspekce životního prostředí, odpadní voda, čistírna odpadních vod, havárie, Plzeňský kraj, Radka Burketová, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce dala milionovou pokutu masokombinátu za nakládání s vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.