Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velká policejní razie do plzeňských hospod a barů vyvolala u Plzeňanů bouřlivé reakce, řešilo ji i zastupitelstvo

Velká páteční razie zaměřená na kontrolu dodržování vládních opatření proti šíření nemoci COVID 19 se probírala na dnešním jednání plzeňského městského zastupitelstva. Kontrolu hospod, barů a restaurací, do které se zapojili policisté, pracovníci krajské hygieny, ale i strážníci plzeňské městské policie, kritizovala totiž řada občanů Plzně a žádala vysvětlení.

Během šťáry se podařilo zkontrolovat 130 podniků, čtyři z nich nedodržely zavírací dobu stanovenou na 20.00 hodin. V jednom případě obsluha provozovny občerstvení v centru města prodávala hostům k okamžité konzumaci jídlo a nápoje do kelímků, včetně těch alkoholických. Ti potom občerstvení ve venkovním prostoru na místě rovnou konzumovali.

„Někteří lidé si na sociálních sítích stěžovali na to, že bezpečnostní složky, tedy Policie ČR a městská policie, pomáhají těmito kontrolami likvidovat restaurace a hospody. Povinností policie i městské policie je kontrolovat dodržování vládních opatření. Tak to prostě je. Ta vládní opatření nikdo z nás tady nepřijímal, můžeme si o nich myslet co chceme, ale máme povinnost je respektovat a kontrolovat jejich dodržování,“ konstatoval radní Plzně pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).  

Páteční akce kontrolní akce se podle slov radního uskutečnila na základě celorepublikového požadavku. „Nikdo z nás si tu akci nevymyslel. Z naší strany rozhodně nejde o nějakou likvidaci restauratérů. Snažíme se tu situaci řešit mírovou cestou,“ řekl Zrzavecký s tím, že je to hlavně o přístupu samotných restaurací.

„Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že všechny zmíněné složky, ale také město i vedení centrálního obvodu je pod obrovským tlakem veřejnosti. Chodí nám velké množství stížností, které se týkají jak trhů, tak i restaurací. Pokud někdo vyvolává, že musíme zintenzivňovat tu kontrolní činnost, tak jsou to občané Plzně, kteří si stěžují na to, že se nedodržují ta opatření a nařízení vlády,“ zdůraznil radní pro bezpečnost.

Dalším problémem, se kterým se město v posledních dnech potýkalo, bylo dodržování vládních opatření na vánočním trhu na náměstí Republiky. „Co se týká trhů, bylo to velmi těžké rozhodování, zda trhy uspořádat nebo ne. Jsem rád, že jsme mohli rozhodnout, že trhy nakonec jsou. Ta předvánoční atmosféra je velmi důležitá zejména v těchto dnech,“ řekla starosta centrálního městského obvodu David Procházka (ANO).  

Ještě před zahájením trhů apelovalo město i obvod na Plzeňany, aby vládní nařízení dodržovali zodpovědně. „Když se ještě směl prodávat alkohol a občerstvení, tak to bylo i přes den v klidu. Měla by vítězit osobní odpovědnost každého. Když vidím, že jsou trhy plné, tak počkám chvíli a přijdu až se tam situace uklidní. Dodržujme ta pravidla, aby tam městská policie nemusela zasahovat ať ty trhy udržíme,“ řekl Procházka.                

„Problém nebyl na straně trhovců, kteří prodávali občerstvení. Problém byl na straně lidí, kteří navštívili trhy. Podle fotografií z trhů bylo patrné, že velké množství lidí nedodržovalo opatření, neměli roušky, konzumovali občerstvení, i když se to už nemělo. Proběhlo proto další jednání, na základě kterého se zpřísnily kontroly. Ani městská policie, ani Policie ČR ale nevlétne na trhy s obuškem a nerozdává tam desetitisícové pokuty. Všechny akce se řešily formou domluvy. Do dnešního rána Policie ČR provedla 780 kontrol a dalších opatření. Víme řádově o jednotkách případů, kdy došlo k blokovým pokutám na místě a jednou to jde ke správnímu řízení,“ dodal radní Martin Zrzavecký.

Trhy na náměstí Republiky zatím pokračují dál. Vládní zákaz se týká celkem 12 stánků s občerstvením, které jsou od středy minulého týdne uzavřené. Jde o stánky se svařákem, čajem, horkou čokoládou, trdelníkem, palačinkami, bramborovými pochoutkami i s dalším občerstvením. Pořadatelé trhů uvedli, že majitelům těchto stánků samozřejmě nebudou účtovat celý nájem za stánek, zaplatí jen poměrnou část.   

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Policie ČR

Štítky vánoční trhy, občerstvení, prodej nápojů, vládní nařízení, pokuty, kontrola, policie ČR, městská policie, zastupitelstvo, hospoda, obecní policie, restaurace, Plzeň, Krajská hygienická stanice, Policie České republiky, Martin Zrzavecký, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká policejní razie do plzeňských hospod a barů vyvolala u Plzeňanů bouřlivé reakce, řešilo ji i zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.