Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jubilejní ročník armádní akce Bahna přišlo 50 tisíc lidí

Podle armádních odhadů až 50 tisíc lidí přišlo dnes na tankodrom Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku na 30. ročník Dne pozemního vojska Bahna. Novinářům to dnes řekl náčelník organizačního štábu akce Jan Cífka. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě. Před začátkem akce se na příjezdových silnicích k záchytným parkovištím a ke kyvadlové autobusové dopravě tvořily několikakilometrové fronty aut, ve kterých strávili lidé desítky minut.

Tradiční červnová akce Bahna patří k největším prezentacím armády pro veřejnost. Desetitisícovou návštěvnost má každý rok bez ohledu na počasí. "Bahna mají velký význam, není to jenom o prezentaci techniky a schopností armády, ale je to i o prezentaci vojáků armády jako takové, je to možnost k bližšímu setkání s veřejností," řekl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Na Bahnech byl poprvé, mile ho překvapila nejen velká účast a zájem lidí, ale i velké množství techniky armády i složek integrovaného záchranného systému. Za poslední roky podle něj armáda udělala velký pokrok v technice. "Je dobře, že tyto akce pro veřejnost jsou, vidíte i tu techniku, která je 40 let a více stará. Aby občané viděli, kam chceme peníze transparentně a efektivně utratit," řekl.

Pozitivně vnímá zájem veřejnosti i jako rekrutační potenciál pro získání nových armádních profesionálů. Připomněl, že podle dlouhodobých výhledů by měla mít armáda v roce 2025 až 30 tisíc vojáků, nyní je jich podle ministra kolem 25 tisíc. "My máme rekrutační cíl pro letošní rok 2200 lidí, to se nám podaří naplnit a příští rok a další rok stejný počet. S tím, že nárůst armády je kolem 1400 až 1600 ročně, protože máme odchodovost zhruba 800 lidí," řekl velitel pozemních sil Josef Kopecký. Bahna jsou podle něj příležitostí ke komunikaci s veřejností a také pomáhají armádě budovat si dobré jméno.

Šestihodinový programu jubilejního ročníku nabídl ukázky dvou historických bitev v režii Nadace pozemního vojska a Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Vojenští nadšenci předvedli ukázku ze začátku války v roce 1939 v Polsku a ukázku dukelských bojů z roku 1944. Jako překvapení secvičili i ukázku jízdních vlastností tanků a obrněných transportérů na hudbu symfonické básně Bedřicha Smetany Má vlast.

Vrcholem vystoupení současné armády byla hlavní hodinová ukázka, do které armáda zapojila 26 bojových vozidel, vrtulníky Mi-171Š a Mi-24 a dva bojové letouny L-159 Alca. "Pro diváky je nejatraktivnější ta dynamika - to znamená pohyb vojáků po bojišti, vedení boje, palba, podpůrné prostředky jako děla, letadla a podobně," popsal Kopecký. Ukázka simulovala válečný konflikt mezi dvěma státy.

Kromě dynamických ukázek mohli lidé zblízka vidět historickou i moderní techniku vystavenou na statických ukázkách, na Bahnech se tradičně prezentují i výrobci nové vojenské techniky, například obrněných vozidel.

Do letošních Bahen se zapojilo na 1400 lidí, více než 500 kusů techniky a přes 600 zbraní a zbraňových systémů. Z toho je kolem 1000 vojáků s 350 kusy techniky.

Autoři | Foto Bahna

Štítky ČR, armáda, Bahna, technika, Jan Cífka, okres Rokycany, Strašice, Lubomír Metnar, ANO 2011, Bedřich Smetana, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jubilejní ročník armádní akce Bahna přišlo 50 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.