Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň uctila památku popraveného armádního generála Heliodora Píky

Položením květin uctilo vedení centrálního plzeňského městského obvodu památku armádního generála Heliodora Píky u pomníku u věznice na Borech. Jeho proces je označován za první justiční vraždu v Československu. Popraven byl 21. června 1949 právě v této věznici. Teprve v roce 1968 byl generál Píka zproštěn viny. Druhý pietní akt se uskutečnil u pomníku na náměstí Generála Píky.

Armádní generál Heliodor Píka je neodmyslitelně spojen s městem Plzní a bohužel patří k prvním obětem komunistického režimu v Československu. „Ve své úctyhodné vojenské kariéře se zúčastnil bojů na Haliči, odkud se dostal do Ruska a vstoupil do legií. Následně zamířil na západní frontu. Významně se angažoval také v exilu za druhé světové války jako prostředník mezi Londýnem a Moskvou. Krátce po komunistickém převratu byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k předem připravenému trestu smrti oběšením. Nezapomínejme na naši minulost, aby se podobné justiční vraždy již neopakovaly,“ říká starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Květiny k pomníku generála Píky u borské věznice položili společně se starostou také jeho místostarostové Petr Baloun (ODS) a Ondřej Ženíšek (TOP 09), spolu se členy Komise pro občanské záležitosti a obřady RMO Plzeň 3. Společně pak všichni navštívili na území obvodu také Památník obětem zla, který nechal vytvořit voják a politický vězeň Luboš Hruška. Součástí proslulé Meditační zahrady v Plzni je křížová cesta a kaple sv. Maxmiliána Kolbeho.

„Tento rok jsme s Komisí pro občanské záležitosti a obřady RMO Plzeň 3 vytipovali 20 menších pomníků, ke kterým v průběhu roku členové komise pokládají květiny. Jsem přesvědčen, že na lidi nebo události, které nám tyto pomníky připomínají, je třeba vzpomínat a udržovat povědomost o nich,“ informuje Václav Candra, člen Komise pro občanské záležitosti a obřady RMO Plzeň 3.

„Položením květin a následným krátkým zamyšlením vzpomínáme na ty, kteří tvořili tyto důležité historické mezníky nejen v městském, ale i celorepublikovém významu a kteří si naši úctu určitě zaslouží,“ dodala Adéla Jiránková, členka Komise pro občanské záležitosti a obřady RMO Plzeň 3.

Další pietní akt se uskutečnil u pomníku na náměstí Generála Píky. Památku generála Píky přišel za MO Plzeň 2 - Slovany uctít starosta a senátor Lumír Aschenbrenner (ODS), místostarosta Jan Fluxa (TOP09) a místostarostka Eva Trůková (ODS).

Generál Heliodor Píka se narodil v roce 1897 ve Štítině na Opavsku. Jako příslušník československých legií se během první světové války zúčastnil bojů na francouzské frontě, ve Francii později i studoval. Během druhé světové války vytvořil odbočku československého odboje s krycím názvem DORA, pracoval jako politický a vojenský zmocněnec vlády i jako náčelník vojenské mise v Sovětském svazu. Po válce se stal podnáčelníkem hlavního štábu. Už v této době byl ale sledován.

Po komunistickém převratu v únoru 1948 byl Píka z armády propuštěn a posléze uvězněn. V prosinci 1948 byl mimo jiné obžalován z vojenské zrady a ze zločinu zneužití úřední moci. V lednu 1949 byl v tajném přelíčení odsouzen k trestu smrti. Popraven byl 21. června ve věznici v Plzni-Borech.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 3 / MO Plzeň 2

Štítky pietní akt, vzpomínka, Heliodor Píka, položení květin, MO Plzeň 3, Plzeň, pomník, květiny, Únor 1948, Československo, druhá světová válka, ODS, Komunistické Československo, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň uctila památku popraveného armádního generála Heliodora Píky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.