Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Opilec odcizil věnec z pietního místa věnovaného památce trojice plzeňských letců z RAF

Nechutnou krádež spáchal čtyřiadvacetiletý muž v Plzni. Z pietního místa v Masarykově ulici v městské části Doubravka odcizil věnec, který tam o několik hodin předtím položili zástupci města i Leteckého historického klubu.  

 Informaci o krádeži věnce dostali strážníci městské policie na základě oznámení občana. „Podle popisu se podařilo strážníkovi na Doubravce podezřelého pomocí kamerového systému dohledat. Po celou dobu až do zadržení hlídkou v terénu ho sledoval. Ke krádeži se mladík přiznal, vypověděl také, kam věnec uschoval. Následně ho za dohledu hlídky vrátil zpět na původní místo. Byl už ale částečně poškozen,“ uvedla k incidentu mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Skutečný motiv svého jednání pachatel neprozradil, na dotaz strážníků jen uvedl, že se opil. To ale nebyl zdaleka jeho jediný prohřešek. Navíc je totiž podezřelý z poškození dveří do jednoho z obchodů. Případem se teď zabývá policie.

Věnec, který opilý zloděj odcizil z pietního místa připomíná padlé československé letce z Doubravky. Karel Pavlík, Václav Šindelář a Alois Záleský v červenci 1940 vstoupili do řad britského Královského letectva RAF. „V mladém věku odešli bojovat za naši vlast, aby ji pomohli vymanit z německé okupace. Všichni bohužel za své nasazení a hrdinnost zaplatili životem. Za odhodlání, které předvedli, jim patří čest a nejhlubší uznání,“ říká starosta Doubravky Tomáš Soukup (ANO).

Karel Pavlík byl sestřelen 5. května 1942 u francouzsko-belgických hranic. Zemřel ve 23 letech. Václavu Šindelářovi se stal osudným cvičný let 19. dubna 1943, kdy havaroval kvůli závadě na svém Spitfiru. Bylo mu 24 let. Alois Záleský se dožil 28 let. I on doplatil na mechanickou závadu letounu. Zřítil se s ním během cvičného letu 9. února 1945.

Ohodnoť článek

Foto MP Plzeň / UMO Plzeň 4

Štítky krádež, věnec, pietní místo, pietní akt, památník, letci, městská policie, Royal Air Force, Doubravka, Plzeň, Karel Pavlík, Anatol Svahilec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opilec odcizil věnec z pietního místa věnovaného památce trojice plzeňských letců z RAF  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.