Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Socialistický kulturák proslavený legendárním projevem Miloše Jakeše se začíná přestavovat na byty

Svým legendárním projevem o kůlu v plotě z června roku 1989 proslavil bývalý komunistický pohlavár Miloš Jakeš socialistický kulturní dům v plzeňské městské části Červený Hrádek. Od té doby kultovní objekt značně zchátral a roky se nevyužíval. Teď startuje jeho přeměna v městské nájemní byty. Vznikne jich tam celkem 18. Stavbu hradí Plzeň ze svého rozpočtu. Vyjde na zhruba 41 milionů korun včetně DPH.

„Zachraňujeme další objekt, který roky chátral a po jehož opravě místní občané volají řadu let. Mám radost, že se nám akci podařilo vysoutěžit výrazně pod cenou. Oproti projekční ceně se jedná o úsporu ve výši 37 procent, tedy přes 24 milionů korun,“ řekl primátor Roman Zarzycký (ANO).

„V objektu nově vznikne 13 bytů pro seniory a pět startovacích bytů pro mladé lidi o dispozici 1+kk a 2+kk a velikosti od 31 do 45 metrů čtverečních. Většina z nich bude upravitelná tak, aby je mohli využívat i lidé s omezenou schopností pohybu a orientace,“ informovala Světlana Budková (STAN), radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení.

Nájemníci budou mít k dispozici také výtah, komory, sklepní kóje, sušárny a nebytový prostor, který bude sloužit jako zázemí pro sociální službu. Byty v prvním nadzemním podlaží budou přístupné v úrovni bývalého jeviště, odtud povedou schody k bytům ve druhém nadzemním podlaží.

„V prvním nadzemním podlaží vybudujeme 13 bytů a úklidovou místnost. Ve druhém nadzemním podlaží pak budou byty pouze v části bývalého sálu, počítá se zde také s nebytovým prostorem a sušárnou. Všechny budou vybavené kuchyňskými linkami včetně vestavěných spotřebičů,“ popsala Světlana Budková s tím, že byty ve druhém nadzemním podlaží budou mít buď lodžii nebo přístup na společnou terasu.

Město Plzeň převzalo bývalý kulturák v roce 2015 od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Nájemné v bytech pro seniory bude ve standardní výši 50 Kč/m2/měsíc, pokud nedojde ke změně. U dalších bytů, určených zejména pro mladé, ale i pro matky s dítětem, bude nájemné v aktuální výši 142,65 Kč/m2/měsíc. Nájemné se může ještě do doby dokončení stavby změnit o inflaci,“ dodala radní Budková.

Nezapomenutelný projev pronesl generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš 17. července 1989. Stalo se tak během aktivu funkcionářů KSČ v Západočeském kraji. Tehdejší šéf československých komunistů se tam velmi svérázným způsobem a vytříbeným jazykem pustil do rozboru situaci v zemi, poukázal na některé chyby socialismu. A dolil si dokonce zkritizovat i Sovětský svaz. Samotné komunisty označil Jakeš za „kůl v plotě“, což byl výraz, který během sametové revoluce zlidověl. Brojlery si pletl s bojlery a vtipně znectil i zpěvačku Hanu Zagorovou. Tajně pořízenou nahrávku na kazetě se podařilo propašovat do Vídně přes Alexanda Vondru, který byl mluvčím Charty 77. Projev potom odvysílala stanice Svobodná Evropa a dál se pak mezi lidmi šířil jako lavina.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky kulturní dům, kulturák v Červeném Hrádku, projev Miloše Jakeše, Jakeš, přestavba kulturáku, nové byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socialistický kulturák proslavený legendárním projevem Miloše Jakeše se začíná přestavovat na byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.