Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rok 2024 bude na Čtyřce ve znamení dvou dlouho očekávaných rekonstrukcí budov, vznikne i moderní školka

Hned z několika důvodů bude příští rok velmi významný pro čtvrtý plzeňský obvod. V roce 2024 si totiž Doubravka připomíná 100. výročí od připojení k Plzni. Symbolicky se také právě v roce výročí začne s přestavbou nového sídla obvodu, tedy historické budovy v Masarykově ulici, kterou se tak po dlouhých letech podaří zachránit. Další důležitou událostí bude výstavba moderní mateřské školy v Újezdě, se kterou se začne také v příštím roce. V Červeném Hrádku bude zase zahájena přestavba bývalého kulturního domu. Vzniknou zde nájemní byty pro seniory a handicapované občany. 

„V těchto dnech se otevíraly obálky s cenovými nabídkami na zhotovitele rekonstrukce budovy budoucího úřadu. Přišlo sedm nabídek. Odbor investic musí v následujících dnech zkontrolovat náležitosti všech nabídek a vybrat tu vítěznou, která bude ekonomicky nejvýhodnější. Jsem moc rád, že se podařilo posunout plány na nový úřad, o kterém se mluví už řadu let,“ raduje se starosta Čtyřky Tomáš Soukup. Práce by se měly rozběhnout už na jaře. Nejprve se bude muset zbourat přistavěná budova šatny, kterou poté nahradí moderní přístavba. Současně bude nutné přizpůsobit interiér potřebám úřadu, vnitřní prostory budovy proto projdou celkovou rekonstrukcí.

Na návrhu interiéru zástupci obvodu spolupracují s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Vzniknout by tady měl víceúčelový sál, který by mohl sloužit jako obřadní síň či prostor pro menší společenské akce. Následně přijde na řadu budování parku. Ten bude přes den přístupný veřejnosti, a navíc tady vznikne venkovní prostor pro svatby. Náklady se vyšplhají celkem na 170 milionů korun. Finanční prostředky zajistí město Plzeň, čtvrtý obvod se bude podílet 25 miliony korun.  

Další investiční akcí je výstavba nové mateřské školy v Újezdě, která nahradí stávající kapacitně menší zařízení pro děti. Školka bude spádová také pro oblast Červeného Hrádku. „Během ledna bude dokončena prováděcí projektová dokumentace a pak bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Stavět se začne v průběhu jara,“ dodává místostarosta čtvrtého obvodu Jan Kakeš. Budova mateřinky bude z velké části jednopodlažní se zelenými střechami, střešní zahradou a altánem. Půjde o dřevostavbu, která bude z velké části prosklená. Část prostor mateřské školy by měl sloužit společenskému životu místních obyvatel. 40 milionů korun poskytne na stavbu město Plzeň, 15 milionů Evropská unie a 10 milionů investuje Čtyřka. První děti by sem měly nastoupit v září roku 2025. 

V Červeném Hrádku zase vznikne celkem 18 nájemních bytů pro seniory a handicapované obyvatele s komunitní místností, ve které bude k dispozici sociální terénní služba. Objekt získala Čtyřka před šesti lety bezplatně od státu s podmínkou, že zde vzniknou byty pro seniory. Předpokládaná cena rekonstrukce je 70 milionů korun, prostředky zajistí město Plzeň. Lidé se sem budou moci nastěhovat během roku 2025.

Doubravka

Středa, 20. prosince 2023, 10:48

kulturní dům Červený Hrádek3
vizualizace kulturní dům Červený Hrádek1

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň Doubravka

Štítky MO Plzeň Doubravka, rekonstrukce budov, mateřská škola, rekonstrukce radnice

Rok 2024 bude na Čtyřce ve znamení dvou dlouho očekávaných rekonstrukcí budov, vznikne i moderní školka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.