Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeň vybuduje Predator Park na okraji města, za centrem Plaza zase vznikne největší skatepark

Predator Park letos postaví město Plzeň na okraji města v Zadních Skvrňanech, zároveň vybuduje také největší skatepark za obchodním centrem Plaza poblíž centra. Predator Park je volnočasové zařízení pro sportovní vyžití. Obě akce shodně zhruba za 13 milionů Kč bude město financovat ze svého bez dotací.

Je to projekčně připravené, pouze to nemělo finanční prioritu, ale nakonec obojí postavíme letos," řekl náměstek primátora Aleš Tolar (STAN). Predator Park by mohl být hotový do prázdnin, termín dokončení skateparku se kvůli srpnové Sportmanii, kdy se za Plazou nebude moci stavět, posune na podzim. „Prvky Predator Parku přesně patří do prostranství u sídliště na okraji města. Navíc tím zvelebujeme neutěšený prostor brownfieldu za garážemi u železniční trati," uvedl Tolar. Na investici se budou zčásti podílet městské obvody a také soukromý provozovatel těchto parků, který pořídí část ze zhruba 20 překážek. Dále tam bude hrbolatá trailová dráha a běžecký ovál. „Vyřádí se tam všichni - běžci, cyklisti i skokani - predátoři," řekl. Nepůjde jen o překážkovou dráhu, ale také o parkovací plochy, oplocení a další. Veřejná soutěž na stavbu už začala, dodal.

Letos na jaře chce město začít stavět také skatepark za obchodním centrem Plaza. „Jde o součást rekonstrukce parku, ale nezrealizovanou. Tehdy se do výběrového řízení přihlásil jediný dodavatel, ale městu se nezdála vysoutěžená cena (9,1 milionu korun). Teď jsme částku navýšili o 4,5 milionu korun a aktuálně na to máme 13 milionů korun," řekl Tolar. Finální náklady vyplynou z výběrového řízení, které už je vypsané. Podle Tolara ale dodavatelů těchto zařízení v ČR moc není. „Skatepark tohoto typu ještě v Plzni nemáme. Bude větší než ten dosavadní a komfortnější, bezpečnější a hezčí," dodal.

Stavbu skateparku přeruší srpnová Sportmanie, tradiční akce v parku za Plazou, takže bude hotová koncem roku. „Půjde o betonovou konstrukci zapuštěnou do země. Nebudou si z toho moci dělat bezdomovci nocležnu, jako je tomu u současného starého zařízení," řekl Tolar. Mobilní prvky současného parku přesune město jinam. Zájem mají některé obvody a jednou z variant je také území pod mostem Milénia.

Park u řeky Mže za Plazou upravila Plzeň loni za 46 milionů korun. Slouží pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí. Během roku se tam kromě prázdninové Sportmanie koná část květnových Slavností svobody. Umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům. Areál, vzdálený od centrálního náměstí vzdušnou čarou asi 700 metrů, vznikl v 70. letech minulého století.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Predator Race / Facebook, Richard Beneš

Štítky Predator Race, Predator Park, skatepark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň vybuduje Predator Park na okraji města, za centrem Plaza zase vznikne největší skatepark  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.