Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bílé Vánoce jsme si v Plzni naposledy užili před 12 lety, napadlo tehdy 16 centimetrů sněhu

, aktualizováno 19. prosince 2022, 22:11

Vánoce na sněhu jsme si v západočeské metropoli mockrát neužili. Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsme se za posledních 30 let dočkali sněhu na Štědrý den pouze šestkrát. Naposledy v roce 2010. Letos tomu zřejmě nebude jinak. Podle předpovědi nás čeká obleva a teploty dokonce vystoupají nad hranici deseti stupňů Celsia.

„Jak bývá zvykem v posledních letech, tak by se mělo před Vánoci i letos citelně oteplit. Do jihozápadní poloviny Čech dorazí výraznější obleva ve středu odpoledne a večer. Teploty tam zůstanou nad nulou většinou až do Štědrého dne,“ uvedl ČHMÚ. Na svých sociálních sítích zveřejnil také grafiku a předpovědí, kde se na Štědrý den dočkáme sněhové pokrývky. Pro Plzeň ale není moc optimistická a šance na pocukrované Vánoce je pouze pětiprocentní. Nejnadějněji to v našem kraji vypadá na Železné Rudě.

„Z mapky je patrné, že rozdíly v pravděpodobnosti Vánoc na sněhu jsou dány zejména nadmořskou výškou. V oblastech jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 procent,“ upřesnili meteorologové.

Za posledních 30 let jsme si v Plzni užili zasněžené Vánoce jen šestkrát. Naposledy v roce 2010, kdy napadlo 16 centimetrů sněhu. Nejtepleji bylo v Plzni na Vánoce 1977, kdy bylo 12,2 stupně Celsia. Naopak nejchladnější Štědrý den připadl na rok 2001, kdy bylo -17,7 stupňů. Nejvíce si sněhovou pokrývku Plzeňané užívali v roce 1969, tehdy leželo v Plzni 23 centimetrů sněhu.

Pozor na ledovku!

Nejvíce sněhu na Štědrý den leželo na našem území v roce 1981. Maximální výšku sněhové pokrývky v tomto roce (194 cm) zaznamenala stanice na Pradědu. Krušnohorský Klínovec zaznamenal 142 cm a na Šumavě na Filipově Huti naměřili 164 cm.

Úterní ráno bude oblačné, místy se mohou objevovat mrznoucí mlhy. Meteorologové ale varují před ledovkou. Pozor by si měli dávat řidiči i chodci.

„Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali od šestnácté hodiny zhruba dvacet úrazů spojených s pády na chodníku. Žádáme tedy zejména seniory, aby dnes večer a zítra dopoledne pokud možno vůbec nevycházeli a předešli tak zbytečným zraněním. Nákupy a další záležitosti je nyní lepší odložit. Připomínáme, že komplikované zlomeniny mohou mít pro starší ročníky fatální následky, ač se nepříjemné pády nevyhýbají ani mladším,“ varují plzeňští záchranáři. 

Co se týče teplot, tak v úterý naměříme maximálně dva stupně Celsia. Postupně se během týdne začne oteplovat. Už ve středu naměříme až pět stupňů Celsia. Přes den bude oblačno až zataženo s občasným deštěm. V podobném duchu se ponese počasí i ve čtvrtek. Na teploměru ale naměříme o něco více, konktrétně 7až 11 stupňů.

Konec pracovního týdne bude deštivý. Během dne se ale postupně oblačnost protrhá. Denní teploty zůstanou na hranici 10 stupňů. Štědrý den bude podle meteorologů oblačný s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají až na 11 stupňů Celsia. Na Štěpána můžeme opět počítat s přeháňkami a teplotami od 7 do 10 stupnů.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky počasí, vánoce na sněhu, bílé vánoce, předpověď počasí, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé Vánoce jsme si v Plzni naposledy užili před 12 lety, napadlo tehdy 16 centimetrů sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.