Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od uvaření první várky legendárního plzeňského ležáku uplynulo 180 let, pivo vzniklo trochu omylem

Je to přesně 180 let, kdy sládek Josef Groll uvařil v čerstvě dokončeném plzeňském měšťanském pivovaru první várku piva. Původně chtěl vyrobit tmavé bavorské pivo, jenže výsledek byl poněkud odlišný. Díky světlému sladu, měkké plzeňské vodě a tehdy špičkové technologii, vzešlo pivo zlatavé barvy a s bohatou pěnou. Nový druh piva slavil obrovský úspěch, který trvá dodnes.

Pivovar chce výročí oslavit na tradičním Pilsner Festu, který se uskuteční 7. a 8. října. Kromě koncertů si budou moci lidé užít speciální prohlídky nebo školu čepování. Akce si ovšem vyžádá i dopravní omezení.

Zbrusu novou budovu Měšťanského pivovaru navrhl dnes již poněkud zapomenutý stavitel Martin Stelzer. Zakázka na stavbu pivovaru byla jeho prvním velkým projektem, díky němuž se mu podařilo prorazit.

„Když budoval pivovar, tak vycestoval do zahraničí a sháněl informace, aby ve výsledku všechny nejmodernější technologie složil dohromady a spolu s pískovcovými sklepy a výbornou vodou stvořil plzeňské pivo. Říká se, že se jednou opil se sládkem Josefem Grollem a uzavřeli sázku, že tak dobré pivo nesvede uvařit v Plzni. Jenže to svedl a víme, jak to dopadlo,“ vypráví s úsměvem stavitelův prapravnuk Pavel Stelzer.

Postavil stovky domů i dva největší plzeňské pivovary, přesto ho téměř nikdo nezná

Kdyby Plzní neprošel Martin Stelzer, zcela jistě by vypadala o poznání jinak a kdoví, jestli by ji v zahraničí proslavil pěnivý mok. Právě on stojí za nejstaršími a dodnes fungujícími plzeňskými pivovary, do kterých přivedl sládka Josefa Grolla,...

Co je na tom pravdy se asi nikdy nedozvíme. Jisté ale je, že plzeňský ležák okamžitě získal na oblibě. „Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatová jeho barva a sněhobílá pěna se nad ní vznášela, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek," napsal kronikář v době, kdy se pivo prvně dostalo do plzeňských hospod.

Neuplynul ani rok a už na pivu pochutnávali i Pražané ve slavném hostinci U Pinkasů, kam chodila i řada osobností jako byl Dobrovský, Palacký, Baťa a mnozí další. V roce 1856 se pivo dostalo i do Vídně a později i do Paříže. V 70. letech 19. století pronikl ležák také do Afriky, na Blízký východ a do Latinské Ameriky.  

Před 180 lety uvařili v Plzni první várku světoznámého ležáku, výročí připomenou unikátní bankovky

Plzeňská legenda slaví letos 180. výročí. Tuto událost si mohou připomenout všichni milovníci zlatavého moku skrze limitovanou edici suvenýrových bankovek. Jejich motivem je Jubilejní brána, ikonický symbol největšího tuzemského pivovaru. Euro...

Josef Groll působil v Měšťanském pivovaru tři roky. Poté se sice opět ucházel o místo sládka, ale neuspěl, nejspíš kvůli prudké povaze. Vrátil se tak do rodného Vilshofenu a převzal otcův pivovar, který řídil až do smrti. Zavedl zde výrobu piva, které stvořil v Plzni a pojmenoval jej Vilshofen Pils. Zemřel v listopadu 1887 v 74 letech v pivnici u stolu. Rodinný pivovar Grollových již neexistuje, části ale přešly pod společnost Wolferstetter, která dodnes vyrábí ležák Josef Groll Pils.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Plzeňského Prazdroje

Štítky pivo, plzeňské pivo, výročí, Martin Stelzer, Josef Groll, pivovar, Plzeň, Afrika, Paříž, Vídeň, Latinská Amerika, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od uvaření první várky legendárního plzeňského ležáku uplynulo 180 let, pivo vzniklo trochu omylem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.