Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Od šokujících projevů nového zastupitele za SPD se distancuje vedení prvního plzeňského obvodu

Od kontroverzních výroků zastupitele Jakuba Zieby (za SPD) se distancuje vedení prvního plzeňského obvodu. Třiadvacetiletý muž aktuálně studuje v Rusku a veřejně se netají svým až fanatickým obdivem ke Stalinovi, Putinovi a vůbec všemu ruskému. Provokativně na fotografiích pózuje před ruskými tanky. Na jednání zastupitelstva druhé nejlidnatější plzeňské městské části se chystá létat z Ruska.

Nově zvolený zastupitel složil slib 7. prosince, do zastupitelstva prvního plzeňského obvodu se dostal poté, co rezignoval jeho kolega, a to jako nestraník za SPD. „Pan Zieba právoplatně složil slib zastupitele. S jeho výroky na sociálních sítích, na která nyní upozornila média, nesouhlasíme,“ uvedla v pondělí v oficiálním prohlášení pro média starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

„Jde především o ostudu SPD, když si takové lidi dává na kandidátku. Nám nezbývá než respektovat výsledek demokratických voleb,“ doplnil starostku místostarosta MO Plzeň 1 Jiří Rezek (Piráti). Veřejnost by se podle něj měla se svými podněty a dotazy obracet přímo na Jakuba Ziebu, případně na zastupitelský klub SPD.

Aktuálně Zieba studuje cestovní ruch na Volgogradské státní univerzitě. Trnem v oku je pro mnohé svým vystupováním na sociálních sítích, kde vychvaluje Rusko a obdivně píše o Putinovi, a to i po ruské invazi na Ukrajinu. Na prapodivné počínání mladého zastupitele upozornil Roman Máca, který se dlouhodobě zabývá českou dezinformační scénou. Na sociálních sítích se mladý zastupitel prezentuje vskutku šokujícími názory!

„Putin, toho Zieba nazývá “náš prezident“, podle něj buduje spravedlivou společnost. Miloš Zeman, který po invazi otočil, podle Zieby zradil a už není objektivní. Zieba se ještě v půlce února vysmíval Američanům, když tvrdili, že Rusko napadne Ukrajinu. Podle Zieby to byla hysterická prohlášení, protože USA prý melou z posledního. Zieba, který občas přijíždí do ČR na několik dní, k jedné takové cestě letos v létě uvedl: „12 dní mi stačilo. Můj domov je Rusko.“ To je panečku vlastenecký zastupitel za SPD. To je to SPD „vlastenectví“. To je ta „Česká republika na prvním místě,“ neodpustil si Roman Máca v komentáři.

Mladík dokonce bojuje za vznik Stalinova muzea. „Ač nejsem občanem Ruska, považuji se za ruského vlastence a cítím angažmá v ruském světě. Rusko se stalo mým novým domovem! Jsem zastáncem koncepce ruského světa. Dnes podporuji našeho prezidenta Vladimira Putina – na světě není lepšího prezidenta. Zároveň se mi líbí Stalinova činnost. Je škoda, že v Rusku není moderní a hodnotné muzeum, které by se věnovalo jeho osobnosti. Proto jsem se rozhodl vytvořit Stalinovu Muzeo-galerii. Stalin je pro mě symbolem spravedlnosti a vlastenectví, mocného rozvoje země, Velkého Vítězství a obecně nejlepší politické a veřejné osobnosti a vůdce celého 20. století,“ pěje Zieba ódy na profilu věnovaném vzniku muzea.

Skutečně obskurním členem zastupitelstva městského obvodu Plzeň 1 se nově stal třiadvacetiletý Jakub Zieba (za SPD), který se netají svým až fanatickým obdivem ke Stalinovi, Putinovi a vůbec všemu ruskému. Aktuálně také studuje cestovní ruch na...

Pro některé hrdina i zrádce

O názorech mladého zastupitele bouřlivě diskutovaly také stovky uživatelů sociálních sítí. „Není strašné, že se najde jeden pomatenec, ale to, že se najde tolik lidí, co ho volí,“ okomentoval například Jan P. „Kdyby se narodil o nějakých 80 let dříve, tak by to v Hitlerjugend dotáhl minimálně na Oberrottenführera,“ glosoval Vlastimil K. „Jak se někdo může stát zastupitelem, když není v ČR a tu funkci nemůže plnit? O tom, že ten dotyčný nemá žádné životní zkušenosti ani nemluvím,“ podotýká Stanislav D. „Když chlapec píše, jak je v České republice hrozně, že Rusko je jeho domov, tak se může vzdát našeho občanství a přijmout ruské. Rovnou pak může narukovat a na Ukrajině bojovat za svou novou vlast. Zbyde z něj leda hnojivo na pole,“ nešetřil kritikou Martin W.

Někteří poukázali na to, že lidé častokrát nemají dostatek informací a mnohdy volí lidi, o kterých vůbec nic netuší. „Aneb, proč je nesmírně důležité si prostudovat, komu dávám hlas. Mnohé jiné životopisy by ukázaly, že volíme profesionální kariéristy a bohaté podnikatele, o jejichž podnikání ale nejde skoro nic najít a tak dále,“ myslí si Miroslav K.

Jakub Zieba má ale i mnoho zastánců. „Přeji Jakubovi do práce zastupitele hodně pevných nervů, aby to mezi kolegy s grácií zvládl. A ty duševní mrzáky ignoruj. Volgograd je krásné a velice zajímavé město, líbilo se mi tam,“ uvedl třeba Milan Č. „Kubu znám a vím, že je to slušný kluk. A že má jiné názory, než se teď nosí? Abyste se z toho nepokakali, demokrati,“ zastává se ho Pavel B„Ale on má pravdu, akorát není zaslepenej přizdis*áč a říká to otevřeně,“ napsal Miloš. K„Paráda! Bodaj by bolo v politike viac ľudí ako Vy. Konečne niekto, kto sa vie otvorene a bez okolkov zastať svojich vízí a názorov, nehladieť na názory neprajníkov a rozprúdiť zúfalé ryčanie liberálov,“ vzkázala Ziebovi na jeho profilu Radka G.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Jakub Zieba

Štítky Jakub Zieba, zastupitel za SPD, obdivovatel Stalina, zastupitelstvo MO Plzeň 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

George Fiala

Jak může vůbec něco takového kandidovat do zastupitelstva? To je více než odporné, fuj.

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 15:39Odpovědět

Václav Silovský

Je upřímný, říká to co cítí a tam vidí.Narozdíl od Vás pochlebníků.

Úterý, 20. prosince 2022, 12:51Odpovědět

Milan Kochaník

Vpodstatě tento mlamoj adoruje hnutí, mající za cíl potlačování lidských práv a svobod a to je zřejmě trestné. To co činí je asi něco podobného, jakoby velebil nacismus a jeho představitele.

Úterý, 20. prosince 2022, 02:44Odpovědět

Miroslav Chmelíček

Podobných zjebů je SPD plná.

Pondělí, 19. prosince 2022, 20:12Odpovědět

Mirus Veselsen

Až někdo upozorní příslušné ruské orgány, že by mohl být agentem USA, který jen hraje vřelý vztah k Rusku, dopadne špatně

Pondělí, 19. prosince 2022, 18:33Odpovědět

Od šokujících projevů nového zastupitele za SPD se distancuje vedení prvního plzeňského obvodu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.