Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o čistotě a férovosti vrcholící předvolební kampaně ke komunálním volbám?

V těchto dnech vrcholí předvolební kampaň ke komunálním volbám. V naší Politické koridě jsem se tentokrát zajímali o to, zda je kampaň vedena čistě a férově nebo zda mají představitelé politických stran současného městského zastupitelstva jiné poznatky. A jak se ukázalo, největší třenice letošní kampaně souvisí s aktuální kauzou kolem letištěm Líně.

Otázka: Myslíte si, že je letošní předvolební kampaň v Plzni vedena slušně a korektně nebo máte jiné poznatky?

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

Dle mého názoru je současná předvolební kampaň v Plzni vedena dosud korektně. Jsou zde občas od některých hnutí sice drobné „fauly“, kdy do komunální kampaně vtahují témata a osoby nesouvisející s komunálními volbami v Plzni, ale za mne je to v únosné míře. Přejme si všichni, aby korektnost vydržela až do voleb, tedy do 23. – 24.9.2022.

David Šlouf (ODS)

Kampaň v plzeňských komunálních volbách je dle mého názoru vedena v zásadě slušně a korektně. Jsem za to rád, neboť i způsob vedení kampaně ukazuje politickou kulturu a vyzrálost té, které kandidující strany. Z povahy věci se objevují názory našich politických konkurentů, se kterými nesouhlasím, přesto tyto odlišné názory respektuji. S lehkým úsměvem pak sleduji předvolební názorové veletoče některých politiků. Asi nejkřiklavějším případem je rychlý názorový obrat vedení Plzeňského kraje k projektu „GIGAMONTOVNY“ v Líních. No, i to k volbám v České republice tak nějak už bohužel patří.

Pavel Kotas (ČSSD)

Rád bych řekl, že ano. Bohužel ne všechny strany se chovají korektně. Občas v debatě, ve které není přítomen politický oponent, mají potřebu o něm mluvit. Mně doma vždy učili, abych se choval férově a říkal věci do očí. Občas si někdo zaplatí ne zrovna pravdivý článek, nebo zničí stojku. My se o ostatní politické subjekty nemáme potřebu otírat. Nabízíme dobrý program a schopné lidi. Jsme připraveni pro Plzeňáky pracovat, nehádat se a nežvanit.

Kraj nám nepokrytě lhal, běsní starostové obcí u letiště v Líních, kde má vyrůst obří průmyslový park

Debata okolo budoucnosti záložního armádního letiště v Líních u Plzně neutichá, ba naopak. Starostové obcí se obávají přílivu levné pracovní síly a vzniku ubytoven. Nyní se k těmto starostem přidává i novinka v podobně obřích stožárů elektrického...

Pavel Bosák (Piráti) 

Kampaň sice ještě neskončila, ale zatím běží dle očekávání. Kmotři, kterým hrozí konec, zkoušejí fauly. Docela nás pobavila snaha ODS házet projekt jejich náměstka Kožušníka a vlády Petra Fialy, tedy tzv. gigafaktory v Líních, na naše krajské zastupitele. Jestli je tu strana, která bohatne na developerských a stavebních projektech, tak jsou to právě šíbři z ODS. Navíc obce, které tam vlastní pozemky (včetně Plzně), mohou celé řízení jednoduše zablokovat. Stejně tak může gigafaktory okamžitě zastavit premiér Fiala, který do Plzně jezdí podporovat kandidáty ODS v kampani. Je to trapné pokrytectví od lidí, kteří tlačí obří montovny na Borských polích a v Liticích. Plzeňští Piráti budou vždy hájit zájmy Plzeňáků.

Václav Štekl (dříve KSČM, nyní BEZPP)

Po 16 letech v komunální politice se cítím vyčerpaný a frustrovaný a nekandiduji již za žádný politický subjekt do nadcházejících voleb. Přiznávám, že současnou kampaň příliš nesleduji. Ale vzpomínám, že v minulosti se často před volbami objevily útoky na moji bývalou politickou stranu (od 1. 1. 2022 jsem bez politické příslušnosti) z údajné nedemokratičnosti a extrémismu. Tyto výkřiky byly samozřejmě účelové a bylo jasné, že tyto "nálepky" jsou lživé a nepodložené. Snad budou tyto laciné a neprokázané útoky na kohokoliv ubývat, neboť politická soutěž by měla být férovou soutěží ideí a politických programů stran a hnutí.

Michal Vozobule (TOP 09)

Pro nás je to čtvrtá komunální volební kampaň, které se účastníme, a zatím mi přijde, že je celkem korektní a slušná. Věřím, že taková zůstane i v příštím, posledním týdnu jejího průběhu. Jediné, v čem jsem zaznamenal negativní posouvání hranic, je prvek kampaně, kdy strana, která byla čtyři roky součástí koalice, se vymezuje proti projektům a nápadům, které sama pomáhala schvalovat, nebo podepsala v koaličním programovém prohlášení. To mi přijde absurdní. Ostatní výměny názorů jsou někdy tvrdé a hlasité, což je ale logickou součástí politického boje. Důležité je, aby ale zůstaly jako doposud ve věcné, nikoli osobní rovině.

Roman Zarzycký (ANO)

Letošní kampaň považuji za celkově korektní. My používáme pro komunikaci pouze oficiální plochy, což se o některých jiných subjektech říci nedá. Jediné téma, které je podle mého názoru, zneužíváno falešně, je téma letiště v Líních. Navíc v tom jedna strana na hraně volitelnosti poměrně významně lže – minimálně, co se týká zachování letecké záchranné služby. Takové fauly mě mrzí. Pro pořádek dodávám, že já jsem pro zachování letiště v Líních. 

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Faltus

Štítky komunální volby, politická korida, předvolební kampaň, politická kampaň, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Plzeň, politická strana, letiště, ODS, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Petr Fiala, Václav Štekl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o čistotě a férovosti vrcholící předvolební kampaně ke komunálním volbám?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.