Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Divadlo J. K. Tyla uvede v premiéře komedii Pravda, její autor je držitelem filmového Oskara

Premiéru komedie Pravda, z pera jednoho z nejhranějších divadelních autorů současné Evropy Floriana Zellera, uvede první dubnovou sobotu plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Autor komedie o nevěře, ve které je umění lhát dovedeno k dokonalosti je mimo jiné držitelem Oskara za nejlepší adaptovaný scénář.

Pravda měla světovou premiéru v roce 2011 v Paříži a spolu s hrami Otec a Matka patří k nejúspěšnějším a nejčastěji inscenovaným autorovým textům. Filmoví diváci se mohli se Zellerovou tvorbou seznámit díky adaptaci jeho hry Otec, oceněné mimo jiné dvěma prestižními Oskary – Florian Zeller jej získal společně s Christopherem Hamptonem za nejlepší adaptovaný scénář a Anthony Hopkins za nejlepšího herce v hlavní roli.

Pravdu v Divadle J. K. Tyla režíruje zkušený česko-německý režisér Thomas Zielinski, jenž naposledy spolupracoval s činoherním souborem DJKT na velmi úspěšné komedii Brouk v hlavě. S talentovaným francouzským dramatikem se Zielinski nesetkává poprvé, v roce 2019 uvedl v Praze jeho hru Lež, volně navazující na tuto situační komedii. „Pravda je hra o vztazích, o tom, že někdy se vyplácí být ve vztahu upřímný a někdy taky ne. Když někoho skutečně milujete, může být lež milosrdná, a naopak pravda může hodně bolet. Problém je akorát ten, že můžete zjistit, že milujete jen povrchně, a jediné, co opravdu nechcete, je prohrát,“ prozrazuje režisér.

Hlavním hrdinou Zellerovy Pravdy je nevěrný Michel v podání Michala Štěrby, jenž to, že lže na všechny strany, považuje za projev ohleduplnosti. Přece nebude ubližovat těm, na kterých mu doopravdy záleží. „Michel je přesvědčený, že má vše pevně v rukou,“ doplňuje Zielinski, „diváci však pomalu zjišťují, že to tak úplně být nemusí. Herci obléknou kostýmy, které se budou během hry dobarvovat do červena, aby se v nich nějakým způsobem zrcadlila lež. Čím více se budou postavy zaplétat do lží, tím více červených doplňků či jednotlivých kusů oděvů budou na sobě mít. V hlavních rolích se představí Michal Štěrba, Apolena Veldová, Jaroslav Matějka a Jana Ondrušková.

Ohodnoť článek

Foto Martina Root / DJKT Plzeň

Štítky Divadlo J. K. Tyla, premiéra, pravda, Florian Zeller, komedie, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Ceny Oscar, Evropa, umění, Anthony Hopkins, Christopher Hampton, Paříž, Divadlo J. K. Tyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo J. K. Tyla uvede v premiéře komedii Pravda, její autor je držitelem filmového Oskara  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.