Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kultovní a oblíbený taneční muzikál Edith-vrabčák z předměstí se vrací na jeviště plzeňského divadla

Divadlo J. K. Tyla v Plzni dnes představí v obnovené premiéře svoji nejdéle uváděnou inscenaci, taneční muzikál Edith – vrabčák z předměstí. Dílo vypráví pohnutý osud drobné zpěvačky a světoznámé šansoniérky Edith Piaf. Tento muzikál měl před 23 lety v Plzni svoji světovou premiéru, tehdy ještě v Komorním divadle. Nyní tento oblíbený muzikál spatří diváci na prknech Velkého divadla. V titulní roli opět vystoupí zpěvačka Radka Fišarová, pro níž bylo obsazení do role Edith osudovou záležitostí a v mnohém nasměrovalo i její sólovou dráhu.

„Obnovenou premiéru Edith považuji za takový zázrak,“ neskrývá své nadšehí Radka Fišarová, ke které dnes už neodmyslitelně patří i přezdívka česká Edith Piaf. „Je to pocit plný vzpomínání, ohlédnutí se, také uvědomění si, kde teď jsme, v jakém bodě v životě. To vše se nám snad podaří dostat na jeviště a pokorně odevzdat. Já jsem Edith a této roli vděčná opravdu za hodně a těším se z toho, že máme ještě tu možnost, těší mě, že je Edith opět v Plzni, a těší mě neskutečně, že můžeme sdílet tuto roli opět se Zuzkou Hradilovou, která patří mezi moje nejbližší přátele,“ prozradila Fišarová.

„Edith je rozhodně moje srdeční záležitost, a přestože jsem tančila řadu rolí, vždycky budu spojována hlavně s ní. Ovšem to nejkrásnější, co mi Edith přinesla, je přátelství s Radkou, která se stala nesmírně důležitou osobou v mém životě. Letos oslavíme 23 let od původní premiéry a posléze zřejmě dovršíme i magickou 200. reprízu a to je důvod k radosti,“ doplnila současná baletní mistryně plzeňského baletu Zuzana Hradilová.

Plzeňské divadlo uvede příběh zavražděného bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka

Činoherní soubor Divadla J. K. Tyla přinese divákům příběh zavražděného bývalého agenta ruské státní bezpečnosti Alexandra Litviněnka. Inscenace nese název Příliš drahý jed a dosud ji v Česku uvedlo pouze pražské Švandovo divadlo. V roli...

 

Muzikál představí příběh zpěvačky, která si svým hlasem podmanila nejen Paříž. Během svého života zažila mnoho vrcholů i pádů a životem jí prošla řada mužů. Právě osud Edith Piaf inspiroval choreografa Libora Vaculíka k vytvoření tanečního muzikálu. V díle diváci uslyší původní hudbu Petra Maláska, texty Václava Kopty a samozřejmě také ty nejkrásnější písně šansoniérky.

„Edith – vrabčák z předměstí měla světovou premiéru 27. května 2000 v tehdejším Komorním divadle. Od té doby nikdy nezmizela na delší dobu z repertoáru a se 192 odehranými představeními se zařadila mezi nejdéle uváděné inscenace plzeňského divadla,“ připomněla mluvčí divadla Martina Drbušková.

Kromě Plzně měli milovníci divadla možnost spatřit tuto hru také v divadlech v Praze, Olomouci, Brně či v Ústí nad Labem. Všude s Fišarovou v titulní roli, jen občas s alternací. V Plzni se nyní v pěvecké roli Edith kromě Fišarové objeví také Lucie Šustek Rybnikářová.

Neméně důležitou je také postava Vypravěče, kterého si při světové premiéře zahrál Ondřej Izdný. V novém nastudování jej ztvární herec a zpěvák Zbyněk Fric. V dalších rolích vystoupí sólisté a sbor baletu divadla a také stálý host.

Ohodnoť článek

Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, kultura, taneční muzikál, Edith Piaf, Radka Fišarová, obnovená premiéra, kultovní muzikál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kultovní a oblíbený taneční muzikál Edith-vrabčák z předměstí se vrací na jeviště plzeňského divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.