Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede příběh zavražděného bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka

Činoherní soubor Divadla J. K. Tyla přinese divákům příběh zavražděného bývalého agenta ruské státní bezpečnosti Alexandra Litviněnka. Inscenace nese název Příliš drahý jed a dosud ji v Česku uvedlo pouze pražské Švandovo divadlo. V roli Litviněnka se představí Vladimír Pokorný, jeho ženu ztvární Zuzana Ščerbová. Ruského prezidenta Vladimira Putina si zahraje Michal Štěrba. Plzeňská premiéra se uskuteční 29. dubna na Malé scéně.

Inscenace Příliš drahý jed současné britské dramatičky Lucy Prebbleové podle knihy novináře Luka Hardinga měla premiéru před čtyřmi lety v Londýně, kde získala cenu kritiků za nejlepší britskou hru roku a nominaci na Cenu Laurence Oliviera.

Divadelní hra je inspirována skutečným příběhem Alexandra Litviněnka, který byl ostrým kritikem Vladimira Putina. Kvůli svým postojům musel emigrovat a nový domov našel s rodinou v roce 2000 v Londýně. O šest let později vypil zelený čaj, do kterého jeho vrazi namíchali radioaktivní polonium. Třiačtyřicetiletý Litviněnko umíral v bolestech několik týdnů.

„Příliš drahý jed není čisté dokudrama, je to hra, která se dynamicky pohybuje jak v různých časových rovinách, tak i v různých žánrech – od detektivky, politické hry přes thriller, love story, frašku až po grotesku,“ přibližuje dramaturg Zdeněk Janál, podle jehož slov autorka Lucy Prebble váhala, jestli samotného Putina zobrazí ve hře. „Nechtěla přispívat k jeho mytologizaci ani mu dělat negativní reklamu. Nakonec se ale bez něj jakožto symbolu zla a rozehrávače všeho tehdejšího dění neobešla,“ dodal Janál.

Inscenace je náročná na práci herců, scénografa i režiséra. Na malém jevišti se vystřídá 22 herců ve více než 60 rolích a ve velkém množství prostředí. „Malá scéna celkovému vyznění sluší, ale bylo nutné vymyslet takový divadelní princip, který nám to všechno umožní. První, čím mě hra trkla do nosu, je její specifická práce s divákem. Postavy se obrací přímo do publika a jedna konkrétní se snaží publikem manipulovat a vnutit mu svoji verzi vyprávěného příběhu, přičemž záměrně narušuje dění na jevišti,“ popisuje režisér Adam Doležal.

Tento nezvyklý autorský postup mi otevřel jedno ze zásadních témat hry, „Jsme doslova bombardováni informacemi ze všech stran a je čím dál tím těžší se v nich vyznat. Publikum se ocitá uvnitř této informační manipulace, stává se její součástí a může tak lépe nahlédnout na její směšnost“ uzavřel režisér.

Ohodnoť článek

Foto DJKT/ Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, kultura, opera, Alexandr Litviněnko, činohra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede příběh zavražděného bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.