Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město staví novou cyklostezku, propojí Újezd s Červeným Hrádkem, lemovat ji budou desítky ovocných stromů

Nová stezka za 10,5 milionu korun bude mít necelé dva kilometry z asfaltového povrchu i ze zpevněného kameniva. Podle plzeňské radnice jde o obnovu historických cest, kterou iniciovalo vedení čtvrtého městského obvodu, ten tam také nechá vysázet přes 80 ovocných stromů. Stezka pro pěší a cyklisty by měla být dokončena v záři.

Cesta propojující okrajové části Újezdu a Červeného Hrádku kdysi existovala, ale zřejmě byla rozorána v padesátých letech při scelování pozemků. Cestu z Újezdu k telekomunikačnímu stožáru místní používají často, a tak se dočká lepšího povrchu.

Stezku pro pěší a cyklisty budou tvořit dvě části. První bude 930 metrů dlouhá se začátkem na ulici Na Drážkách v Újezdě a bude pokračovat jihovýchodním směrem k Červenému Hrádku. Půjde o úsek s mechanicky zpevněným povrchem z drobného kameniva, lemovat jej bude ovocná alej. Šířka stezky bude tři metry, aby se cyklisté i pěší mohli navzájem dobře vyhnout.  

Druhá 830 metrů dlouhá část propojí ulici Na Drážkách v Újezdě s Jižní ulicí v Červeném Hrádku. Vzhledem ke sklonu bude mít asfaltový povrch, který je odolnější vůči vodní erozi. Asfaltový úsek vedoucí ve stopě historické městem vlastněné cesty bude mít šíři jen 2,5 metru odpovídající historické šířce stezky, dále se totiž jedná o privátní pozemky.

„Vybudováním těchto dvou úseků stezek pro pěší a cyklisty vznikne další bezpečné spojení vnějších částí Plzně. Cyklisté, kteří jezdí z Újezdu do Červeného Hrádku častěji, získají možnost další alternativy, protože cesta kolem Hrádeckého potoka je prozatím majetkově neřešitelná,“ uvedl  náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

Do osmi projektů na výstavbu cyklostezek a cyklotras investuje letos Plzeňský kraj třicet milionů

Třicet milionů korun investuje letos Plzeňský kraj do osmi projektů na výstavbu cyklostezek a cyklotras. Největší částka jde na vybudování úseků na dvou mezinárodních liniích, na trase z Plzně do Brd a na Otavské cyklostezce. Ta vede z jižních...

„V rámci každé investiční akce se snažíme myslet i na zeleň. Proto podél cyklostezky vysadíme celkem 83 stromů v místech, kde vlastníme pozemky nebo kde nám to vlastníci pozemků umožní. Většina zeleně bude lemovat část cesty směrem k telekomunikačnímu stožáru. Na přání našich občanů se bude jednat o ovocné stromy, například jabloně, slivoně nebo višně,“ doplnil starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Z celkové částky 10,5 milionu korun zaplatí za výstavbu stezky polovinu Správa veřejného statku města Plzně a druhou polovinu čtvrtý městský obvod. Tato částka nezahrnuje cenu za výsadbu stromů a zeleně, kterou zaplatí městský obvod.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky cyklostezka, nová cyklostezka, Doubravka, doprava, Červený Hrádek, cyklodoprava v Plzni, ovocný strom, cyklista, městská část, Plzeň, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město staví novou cyklostezku, propojí Újezd s Červeným Hrádkem, lemovat ji budou desítky ovocných stromů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.