Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Škoda Transportation dodá Českým drahám vlaky za 9,6 miliardy korun

V průběhu následujících čtyř let zamíří z Plzně celkem 79 nových nízkopodlažních vlaků do všech koutů republiky. Jedná se o jednotky RegioPanter, jejichž nákupem chtějí České dráhy (ČD) docílit pohodlné a moderní přepravy. Většího komfortu se dostane i osobám upoutaných na invalidních vozík nebo maminkám s kočárky. V neposlední řadě nabídnou soupravy také dostatečný prostor pro cestování s jízdním kolem.

„Tím, že objednáváme nové vlaky, plníme smluvní závazky vůči krajům, které s námi i díky tomu uzavřely dlouhodobé kontrakty. Zároveň tím řešíme přirozenou obnovu vozidel. Do mnohých z nich již nelze instalovat evropský zabezpečovač ETCS, nevyhovují současným požadavkům na komfort cestování, ani nemohou plně využít nově modernizované tratě,“ vysvětluje generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Moderní jednotky RegioPanter poputují v následujících letech do Olomouckého, Moravskoslezského a Jihočeského kraje, kam je České dráhy budou dle svých plánů postupně nasazovat v letech 2023 a 2024.

„Naše moderní, ekologická a komfortní vozidla však slouží nejen na tratích mnoha krajů v České republice, ale například i na Slovensku a zanedlouho v Lotyšsku. I díky novým kontraktům v našich závodech v Plzni a Ostravě investujeme stovky milionů do rozšiřování a inovace výroby a současně nabíráme další zaměstnance,“ říká Petr Brzezina, předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation.

Vozy disponují moderní výbavou, komfortním interiérem a dostatkem prostoru pro turisty s koly nebo handicapované osoby. Samozřejmostí je také informační systém, kamery, Wi-Fi připojení a možnost automatického vedení vlaku. Každý bude navíc už z výroby vybaven nejmodernějším zabezpečovacím zařízením. Maximální rychlost těchto jednotek je 160 km/h.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Škoda Transportation

Štítky doprava, České dráhy, vlak, Škoda Transportation, Plzeň, RegioPanter, Ivan Bednárik, Petr Brzezina, Česko, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda Transportation dodá Českým drahám vlaky za 9,6 miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.