Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PMDP testují nový software na mluvené informace ve vozech MHD

Zajímavou novinku aktuálně testují Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP), jedná se o software na syntézu hlasu, který by mohl zajistit mluvené informace ve vozech MHD. Automatický převod psaného textu na řeč by usnadnil a zrychlil komunikaci s cestujícími. Toho dopravní podniky využily v rámci testování již v době koronavirové pandemie.

Na inovativním přístupu ke komunikaci s cestujícími spolupracují PMDP s plzeňskou firmou SpeechTech, která se zabývá vývojem hlasových technologií a spolupracuje s Katedrou kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni.

„Od začátku letošního roku jsme interně prověřovali kvalitu hlášek vytvářených pokročilou technologií syntézy lidské řeči. Díky okolnostem jsme již mohli software otestovat i v reálných podmínkách. V průběhu pandemie nám dodavatel umožnil bezplatné rychlé vytvoření informativních hlášek, které se nám tak k cestujícím povedlo dostat v rekordním čase,“ říká Roman Zarzycký (ANO), náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Programově generované slovo je téměř k nerozeznání od lidského hlasu a umí pracovat rovněž s intenzitou řeči. Testování kompletních zvuků včetně názvů zastávek bude probíhat ve druhé polovině června v jednom z vozů na lince č. 4.

V případě, že se software osvědčí i v červnovém testování, budou PMDP uvažovat o jeho využití ve všech vozech městské veřejné dopravy.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky PMDP, dopravní podnik, Roman Zarzycký, testování, MHD, software, mluvené slovo, Plzeňské městské dopravní podniky, Západočeská univerzita v Plzni, SpeechTech, ANO 2011, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PMDP testují nový software na mluvené informace ve vozech MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.