Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kolona kamionů u přechodu v Rozvadově dosahuje délky 15 km na výjezdu do SRN

Kolona nákladních vozidel dlouhá deset až 15 kilometrů se dnes vytvořila před hraničním přechodem Rozvadov na dálnici D5 na výjezdu z Česka do Německa. Kolony kamionů se tam na základě kontrol zavedených jako opatření proti šíření koronaviru tvořily i v úterý. Na dalším velkém silničním hraničním přechodu ve Folmavě na Domažlicku i na dalších dvou menších je provoz plynulý.

Kolony způsobil fakt, že všichni dopravci po Velikonocích vyrážejí do zahraničí. Naopak na příjezdu do Česka jsou dnes kolony menší, jen pár kilometrů. V pátek a v sobotu by to mělo být zase obráceně. "Policie na české straně kontroluje a zapisuje všechny vozidla tam i zpět," uvedla policiejní mluvčí Martina Korandová.

Regionální hraniční přechod Lísková na Domažlicku, který je z rozhodnutí vlády uzavřený, hlídá policie a voják. Přes přechod nikoho nepouštějí a posílají řidiče na Folmavu, která je od Lískové 15 kilometrů. Přes hranici mohou projet jen němečtí farmáři, kteří mají v na české straně pronajatá nebo svá pole. Obě čerpací stanice v Lískové, kam jezdili Němci pro levnější benzin jsou uzavřené, stejně jako obchody v objektu bývalé celnice.

Kamionoví dopravci dnes požádali vládu o úpravu hraničních kontrol, které podle sdružení dopravců Česmad Bohemia kolony způsobují. Plošné kontroly jsou zaměřené na délku pobytu řidičů v zahraničí.

Dopravcům vadí především nový režim hraničních kontrol, který má zajistit evidenci pohybu osob a kontrolovat, zda nepřekračují 14 dní pobytu v zahraničí. V případě že ano, musí tito řidiči následně do karantény. Podle sdružení však tyto plošné kontroly ohrožují bezpečnost provozu a zvyšují zdravotní rizika u řidičů.

Sdružení zároveň ocenilo, že v předchozích týdnech byla v Evropě zavedena opatření, která přechod hranic urychlila. Řidiči by podle doporučení Evropské komise neměli čekat déle než 15 minut. Současná opatření u českých hranic však trvají podle dopravců mnohem déle.

V úterý se na některých přechodech tvořily několikakilometrové kolony. Například na dálnici D8, kde je omezen provoz v dálničních tunelech, byla až dvacetikilometrová fronta. Fronty se tvoří na dálnici i dnes, dopoledne dosahovala podle policie 17 kilometrů.

Kamionoví dopravci v minulých týdnech zaznamenali až poloviční úbytek zakázek, problémy způsobuje hlavně zastavení výroby v tuzemských automobilkách. Některé firmy podle sdružení proto mají existenční potíže. Vláda zatím rozhodla o odkladu úhrad silniční daně a také mýtného.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hranice, hraniční přechody, kolony, nákladní doprava, kamiony, policie, Německo, Rozvadov, hraniční přechod, Česko, okres Domažlice, Dálnice D5, Velikonoce, Evropská komise, ČESMAD BOHEMIA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolona kamionů u přechodu v Rozvadově dosahuje délky 15 km na výjezdu do SRN  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.