Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Historická a památkově chráněná nádražní budova z roku 1921 projde rekonstrukcí za 85 milionů korun

Památkově chráněná nádražní budova Plzeň-Jižní Předměstí projde obnovou. Správa Železnic (SŽ) se zaměří na opravu střechy, fasády a úpravou projdou i veřejné prostory, které budou nově bezbariérové. Stavební práce by mohly začít ještě letos. Tato stanice je po hlavním nádražím druhou nejvytíženější ve městě.

„Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Více než stoletý památkově chráněný objekt čeká celková obnova, zlepší se i prostředí ve veřejně přístupných prostorech, které budou bezbariérové,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Komplex stanice původně tvořily dvě protilehlé, ulicí oddělené staniční budovy, starší z nich byla vyřazena z provozu a od roku 2001 slouží jako kulturní centrum Moving Station. Od roku 1995 je nádraží památkově chráněné.

Náklady SŽ odhaduje na 85 milionů korun. „Stavba bude rozdělená do tří etap, její zahájení se plánuje v závěru letošního roku. Hotovo by mělo být na začátku roku 2027,“ upřesnila mluvčí.

Práce zahrnou opravu střechy a fasády, výměnu oken a dveří a také úpravu veřejně přístupných prostor. „Pro zajištění bezbariérového přístupu se vybuduje výtah, který propojí odbavovací halu s nástupišti, v jejichž úrovni vzniknou nová veřejná WC. Nainstaluje se i moderní informační a orientační systém,“ doplnila mluvčí. Po historické budově na plzeňském hlavním nádraží tak projde celkovou rekonstrukcí další památkově chráněný objekt na území krajské metropole.

Cestujícím v Plzni se po tříleté rekonstrukci naplno otevře secesní budova hlavního vlakového nádraží

Po náročné rekonstrukci trvající tři roky se otevře v pátek plně pro veřejnost památkově chráněná budova plzeňského hlavního vlakového nádraží. Secesní nádraží prošlo opravou za 1,03 miliardy korun. Zatím ještě cestující musí ale počítat s tím, že...

 

Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí se otevřela pro veřejnost v roce 1921. Hlavním důvodem její výstavby byl narůstající počet cestujících, především dělníků dojíždějících vlakem za prací do okolních továren. Byla postavena v novorenesančním slohu a doplnila starší, secesní objekt z roku 1904, který stál na opačné straně ulice a následně sloužil jako odjezdová budova. Železniční dopravě dnes slouží pouze bývalá příjezdová budova. Do provozu byla stanice uvedena v roce 1904 jako Plzeň-Říšské předměstí. Zdroj: ČTK

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Jižní Předměstí, železniční stanice, rekonstrukce nádraží, historická budova, Správa železnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická a památkově chráněná nádražní budova z roku 1921 projde rekonstrukcí za 85 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.